Dinsdag 6 februari opent de Alkmaarse Stichting Learncare in Overstad een nieuwe innovatieve winkel onder de naam Colactra Educatie en 3D-printcentrum. Je kunt er niet alleen je eigen ontwerpen printen van biologisch en herbruikbaar materiaal, er zijn ook workshops 3D-printen voor mbo'ers.

Hergebruik van materialen speelt een grote rol bij Colactra. Daarom wordt er zoveel mogelijk geprint met hernieuwbare grondstoffen, zoals biologisch afbreekbaar PLA. Daarnaast beschikt de winkel over een machine om gemaakte objecten te recyclen.

Voorzitter Marc Hesterman: “Deze in Nederland ontworpen machine kan van PLA-objecten granulaat maken, waarvan wij vervolgens weer printbaar filament maken. En zo is de cirkel weer rond: van afval naar product.”

PLA wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen zoals maismeel of suikerriet. De stof is lichaamsvriendelijk en breekt af in het lichaam en in melkzuur. Daarom maakt de medische sector er gebruik van, bijvoorbeeld in voor chirurgisch hechtdraad en schroeven.

In de winkel zijn veel voorbeelden te zien van 3D geprinte objecten. Ze zijn eventueel te koop maar uiteraard kunnen klanten ook een eigen idee of ontwerp komen printen. Colactra Educatie wil voorkomen dat printers alleen door ingenieurs bediend kunnen worden door workshops voor mbo'ers te verzorgen.

Learncare is partner van MVO Nederland voor verantwoord ondernemen. Dat doet de stichting ook door de winkel aan te kleden met schilderijen van kunstenaars met een beperking. De inkomsten komen ten goede aan de educatie en promotie van 3D printen.

Colactra Educatie is te vinden aan De Jagerstraat 14, met de ingang naast de ondergrondse parkeergarage. Meer informatie op www.stltc.nl.
Pin It
Bekeken: 3263x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/