Op de valreep heeft gemeente Alkmaar besloten om clandestiene dammen in de Markerpolder toch te legaliseren, tot ongenoegen van inwoners van Markenbinnen. Vijf van hen dienden bezwaar in. Zij verzetten zich al langer tegen beleid en nalatigheid die bodemverlaging kunnen veroorzaken en ook ongemerkt grote schade aan funderingen, als deze droog komen te staan. Het UNESCO erfgoed fort is al deels verzakt.

In december was nog een kleine winst geboekt, toen een rechter twee dammetjes op last van een dwangsom kwijt wilde. Nu dus een grote tegenslag en die wordt er niet makkelijker op omdat het Hoogheemraadschap wel gaat over het waterpeil, maar de mogelijke gevolgen daarvan naar de provincie en gemeente Alkmaar doorschuift.

Het vijftal verwijt het Hoogheemraadschap ook nalatigheid bij controle op particuliere dammen. En als de redenering van het HHNK wordt gevolgd zijn ook dan de provincie en de gemeente Alkmaar verantwoordelijk bij eventuele negatieve effecten.

De vijf bezwaarmakers hebben de gemeenteraad gevraagd of de gemeente die verantwoordelijkheid ook accepteert, want dan wordt duidelijker welke partij waarvoor aansprakelijk is. De bewoners van Markenbinnen willen niet langer van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Het vijftal komt ook met voorstellen rond waterbeheer in hun visiedocument 'Water als defensie' om risico's in te dammen, en zo ook de vismigratie en vogelpopulatie te beschermen. Zij zien hierbij een gebiedsgerichte aanpak voor de gemeente Alkmaar in samenwerking met de provincie. Op 15 maart zullen zij dit document aan de gemeenteraad voorleggen.
Pin It
Bekeken: 2419x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/