Gemeente Alkmaar gaat de uitdaging van vergrijzing aan door mee te doen met het programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De gemeente neemt deel aan het programma met het succesvolle project Dag en Dauw.

Met dit programma moedigt het fonds de komende jaren steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. Meedoen aan kunst en cultuur heeft voor ouderen een belangrijk positief effect op hun gezondheid en welzijn.

Het project Dag en Dauw is in 2015 van start gegaan in Alkmaar. Ouderen kunnen bij Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard actief deelnemen aan culturele activiteiten en ontmoetingen. Door de bijdrage van het FCP en de gemeente kan het project in 2018 en 2019 verder uitgerold worden over meerdere locaties binnen de gemeente.

Anjo van de Ven, wethouder cultuur en Wmo, is enthousiast over het project voor ouderen. “Dag en Dauw is een fantastisch project dat er voor zorgt dat ouderen in onze gemeente mee kunnen blijven doen en genieten van kunst en cultuur. Het houdt ouderen vitaal en gaat eenzaamheid tegen. Dag en Dauw heeft haar succes al bewezen op meerdere locaties in Alkmaar. Nu zorgen we er samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie voor dat we dit project op nog meer plekken in Alkmaar kunnen uitrollen”.

In 2016 startte het Fonds met het programma. Inmiddels zetten 16 steden zetten zich in voor verankering van ouderen en cultuurparticipatie. In deze editie doen naast Alkmaar, Haarlem, Amersfoort, Middelburg, 's-Hertogenbosch en Helmond mee.

De zes nieuwe steden nemen niet alleen deel aan het programma 'Age Friendly Cultural Cities' maar ze strijden ook met elkaar om de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Deze stelt een prijs ter waarde van 20.000 euro ter beschikking. Een deskundige jury beoordeelt welke stad zich uiteindelijk als beste 'Age Friendly Cultural City' heeft ontwikkeld. De prijs wordt in het najaar 2019 voor de derde keer uitgereikt. (Foto: G. Koopen)
Pin It
Bekeken: 2094x
https://ee.itk.ac.id/data/