De regering wil voor de Noord-Hollandse kust twee gigantische windmolenparken laten bouwen. De windturbines komen achter de twee voor 2023 geplande windmolenparken genaamd Hollandse Kust Noord en Zuid. Dit meldt mediapartner NH Nieuws.

Het grootste windmolenparken zal ongeveer van IJmuiden tot Den Helder liggen en staat gepland voor uiterlijk 2030. Het tweede komt ervoor, op 51 km van Petten, en moet in 2025 gereed zijn. De windmolens moeten samen zo'n 5,4 gigawatt opwekken. Er staat ook nog een derde park gepland voor de kust van Schiermonnikoog, goed voor 0,7 gigawatt.

De parken worden gebouwd omdat het kabinet heeft afgesproken dat 40% van het Nederlandse elektriciteitsgebruik in 2030 afkomstig moet zijn van windmolens in de Noordzee. De drie parken gaan bij elkaar zo'n 15 à 20 miljard euro kosten en leveren volgens de regering ongeveer 10.000 banen op, naast natuurlijk een besparing op CO2-uitstoot en energiekosten.

Volgens de NOS worden de parken ruim van tevoren gepland, zodat er nog overleg mogelijk is met vissers en gemeentes. Vanaf 2021 kunnen bedrijven zich melden voor de aanbesteding van de windparken.

In een tweet spreekt de Rijksoverheid ook over de bouw van een kunstmatig eiland, tachtig kilometer voor de kust bij IJmuiden. Verdere details worden hierover niet gegeven.

Bron foto: NHN / OpenStreetMap contributors
Pin It
Bekeken: 2420x
https://ee.itk.ac.id/data/