De 52-jarige Marc Kok, voormalig directeur van Energie Service Noord West (ESNW), moet het Alkmaarse bedrijf ruim 1,2 miljoen euro schadevergoeding betalen. ESNW is slachtoffer geworden van zijn roekeloze betalingen. De directeur ontkent geld te hebben verduisterd en gaat in hoger beroep, zo meldt RTL-Z.

Kok trad in 2010 aan als directeur van het grootste cv-installatiebedrijf van Noord-Holland. In 2016 werd ontdekt dat de directeur het voorgaande jaar risicovolle betalingen 'met onduidelijke bestemmingen' had laten uitvoeren.

Toen de omstreden transacties ontdekt werden ging ESNW niet meteen over tot ontslag, in de zomer van 2016 liet het bedrijf Kok een verklaring ondertekenen waarin hij erkende dat hij de gelden niet zonder toestemming had mogen overmaken. De directeur beloofde bovendien dat hij zich zou inspannen om het geld terug te halen.

Maar in plaats daarvan ondertekende hij enkele maanden later een contract voor de aankoop van 60.000 slimme meters die nog niet waren getest. In het ondertekende miljoenencontract was de inkoopprijs bijna het dubbele van de oorspronkelijke prijs, en was een eerdere voorwaarde van het slagen van de testfase verdwenen.

Dat bezegelde het lot van Kok: dit keer werd hij wél ontslagen en ESNW begon een rechtszaak om de directeur aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Volgens het installatiebedrijf was er sprake van verduistering, Kok stelde altijd in het belang van het bedrijf te hebben gehandeld.

De rechtbank Noord-Holland heeft inmiddels geoordeeld dat de ex-directeur bewust roekeloos en onrechtmatig handelde, en verantwoordelijk is voor de schade die ESNW daardoor heeft geleden, en nog zal lijden.

Huidig directeur Cees Huisman wil niet kwijt of ESNW ook aangifte tegen zijn voorganger doet, of inhoudelijk ingaan op de zaak. "Maar de continuïteit en de dienstverlening van ESNW is niet in gevaar geweest. En dat gebeurt ook niet als we het geld niet terug krijgen.", zo laat hij RTL-Z weten.

Ex-directeur Kok zegt verrast te zijn door de uitspraak van de rechter, en in hoger beroep te gaan. "De vork zit heel anders in de steel, en dat zal tijdens het hoger beroep wel blijken."
Pin It
Bekeken: 4046x
https://ee.itk.ac.id/data/