Aan enthousiasme voor de bouw van het nieuwe station Alkmaar-Noord ontbreekt het niet bij de Alkmaarse raad. Of het financieel ook haalbaar is hangt af van de subsidie die de gemeente gaat aanvragen bij de provincie. Dat bleek tijdens de commissievergadering Ruimte van afgelopen dinsdagavond.

De kosten voor het project waren aanvankelijk beraamd op 4,5 miljoen, het blijkt echter duurder te worden. Na een onderzoek concludeerde de gemeente dat minder valide mensen liever een lift zien dan een traverse. De keuze voor een lift kost echter 700.000 euro extra.

ProRail heeft aangegeven 200.000 euro extra te willen bijdragen, de resterende 500.000 euro moet door de gemeente worden betaald. Daarvan komt 300.000 euro uit de bestemmingsreserve van 'Sociaal Domein'.

Voor de resterende 200.000 euro wil de gemeente aankloppen bij de provincie. Onlangs heeft de provincie Noord-Holland besloten zeventien miljoen euro te besteden aan de verbetering van stationsomgevingen. Uit dit potje wil de gemeente Alkmaar het restant van het geld halen.

Of de provincie die 200.000 euro ook uitkeert wordt pas eind juli duidelijk. Mocht dit niet gebeuren hebben de gemeente en ProRail tot december om een oplossing te verzinnen. Als die oplossing er niet komt zal het project een flinke vertraging van enkele maanden oplopen.

De Alkmaarse fracties van GroenLinks, Partij van de Dieren, ChristenUnie, Leefbaar Alkmaar, D66, PvdA en BAS lieten hun onvrede horen tijdens de commissievergadering. Het ging vooral over de onzekerheid en de extra kosten die het project met zich meebrengt. Vooral BAS geeft aan dat er eerst financiële zekerheid moet zijn voor de gemeente conclusies trekt. (foto: VenhoevenCS architcture+urbanism)
Pin It
Bekeken: 3697x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/