De oververhitting van de woningmarkt in Amsterdam spreidt zich als een olievlek uit naar het noorden. Het gevolg is dat de woningmarkt in de Alkmaarse regio langzaam maar zeker ook verhit raakt.

Tijdens overleg van de regio's Alkmaar, West- Friesland en Kop-van-Noord-Holland is besloten om de komende 20 jaar ten noorden van Amsterdam 40.000 huizen op te trekken om de problemen van Amsterdam het hoofd te kunnen bieden.

Waar de woningen moeten komen wil wethouder woningbouw Paul Verbruggen binnenkort bespreken met de collega-regio's en de Provincie, maar Alkmaar is bereid om 20.000 woningen voor haar rekening nemen. Omdat de beschikbare ruimte beperkt is zal er flink in de hoogte moeten worden gebouwd.

Een groot gedeelte van de te realiseren woningen moet vooral langs het Noordhollands Kanaal gebouwd worden. Dit past binnen de visie 'het Noordhollands Kanaal als stadsrivier' waardoor in de aankomende 20 jaar de skyline van Alkmaar waarschijnlijk ingrijpend zal veranderen.

De Provincie wil dat er een Regionaal Actieprogramma Woningbouw (RAP) opgesteld wordt, waar bijvoorbeeld in komt te staan hoeveel van die nieuwbouw bestemd is voor sociale huurwoningen en wat de verhouding tussen koop- en huurwoningen moet zijn. Ook Verbruggen is daar voorstander van om zo "een vinger aan de pols te houden", zo is te lezen in het NHD.

De klacht van veel gemeenten is dat ze meer woningen willen kunnen bouwen, maar dat de afspraken die daarover door de regio met de Provincie Noord-Holland zijn gemaakt dat niet toelaten. De Woningmakers, een samenwerkingsverband van  woningbouwers, makelaars en woningcorporaties wil liever zonder de regels van een RAP bouwen.
Pin It
Bekeken: 3152x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/