Het feestjaar met tientallen lokale projecten ter ere van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk in Alkmaar kan een groot succes genoemd worden. De kerk verwelkomde in 2018 meer dan 320.000 bezoekers.

Het jaar vol optredens, tentoonstellingen en evenementen werd in februari van dit jaar afgetrapt met een feestelijke opening. De Grote Kerk werd tot leven gebracht met een bijzondere lichtshow en muziek van zangeres Giovanca. Na deze spectaculaire start, zagen meer dan 25 Alkmaarse organisaties hun feestelijke plannen in 2018 werkelijkheid worden. Deze projecten bestonden uit boekpublicaties, tentoonstellingen, theater- en muziekvoorstellingen, religieuze activiteiten, diverse shows en een festival.

Een greep uit de projecten: het immense Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck werd vanuit Zweden naar Alkmaar gebracht, waar het bijna zes maanden lang te bewonderen was. Driehonderd Alkmaarders deden mee met fotowedstrijd Perspectief, Studio Coolen presenteerde Laurenskerk: het stripboek, Superstar Theaterproducties speelde Scrooge, de kerstmusical in de kerk, La Sfera Armoniosa bracht het klassieke concert Dialogue ten gehore, de Oecumenische viering van de Alkmaarse raad van kerken vond plaats in de Grote Kerk en TAQA Theater De Vest produceerde de muziektheatervoorstelling Het Mysterie van Alkmaar, waarbij naast zes familievoorstellingen ook achttien schoolvoorstellingen werden gespeeld.

Een – letterlijk – hoogtepunt van het jubileumjaar was de Klim naar de Hemel, waarbij bezoekers de kerk konden beklimmen. De bezoeker maakte een klim naar een balkon op 20 meter hoogte en kon vervolgens door een kerkraam naar binnen klimmen om zo gewelfschildering Het Laatste Oordeel van dichtbij te beschouwen. De tocht kon worden voortgezet naar het dak, op 40 meter hoogte, waar men kon genieten van het uitzicht over stad en land. De Klim naar de Hemel trok 93.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

De Grote Kerk verwelkomde dit jaar veel jonge bezoekers. Basisschoolleerlingen maakten – soms voor het eerst – kennis met de bijzondere schatten van het gebouw. Unieke Zaken speelde de jeugdvoorstelling Zwart op Wit, en veel schoolklassen brachten een bezoek aan Het Mysterie van Alkmaar. Meer dan zeshonderd basisschoolleerlingen uit Alkmaar en omgeving speelden zélf een voorstelling in de kerk, samen met Stichting de Vier, in De Mythe van de Grote Kerk. Met deze aandacht voor de volgende generatie is de Grote Kerk Alkmaar klaargestoomd voor de volgende decennia én een volgend jubileum.
Pin It
Bekeken: 1971x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/