Bewoners en natuurorganisaties stonden woensdag bij de Raad van State tegenover de gemeente Alkmaar en de Noordwest Ziekenhuisgroep om te strijden voor stadspark Alkmaarderhout, schrijft mediapartner NH Nieuws. Door de bouw van het nieuwe ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep gaat er volgens de bezwaarmakers kostbare natuur verloren.

Bij de Raad van State in Den Haag kregen de bezwaarmakers alle tijd om hun onvrede over het bestemmingsplan van de gemeente te uiten. In het bestemmingsplan, dat de gemeente Alkmaar heeft vastgesteld, staat hoeveel ruimte het nieuwe ziekenhuis krijgt om te bouwen. In het huidige plan moet 5900 vierkante meter groen wijken.

Dat betekent volgens actiegroep Red de Hout dat er eeuwenoude bomen onnodig moeten worden gekapt. Een populatie beschermde vleermuizen verliest daardoor hun leefgebied. Volgens woordvoerder Lex de Savornin Lohman een goed argument om het plan aan te passen. ''Er zijn soorten vleermuizen die in holen in bomen leven. Het ophangen van vleermuizenkasten helpt niet omdat bepaalde soorten daar niet naar toe gaan.''

Een ander wapen in de strijd om de natuur in het park te behouden is, in de ogen van Red de Hout, de ongeoorloofde staatssteun die de gemeente aan het ziekenhuis geeft. Naast de garantstelling van 60 miljoen euro die Alkmaar heeft toegezegd zijn er volgens De Savornin Lohman nog meer ongeoorloofde 'cadeautjes'.

Zo betaalt de gemeente 2,6 miljoen euro voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Ook wordt er grond overgedragen voor een veel te lage prijs. ''Een ziekenhuis is een onderneming. De rechter kan later zeggen dat die cadeautjes niet gegeven hadden mogen worden en kan het hele plan terugdraaien. We willen ook niet dat Alkmaar zijn hoofd in een financiële strop steekt.'' Maar zo'n vaart loopt het niet volgens de gemeente. ''Het plan is zonder deze financiële toezegging niet uit te voeren'', aldus de gemeente tegen de rechter.

Red de Hout hoopt dat de gemeente nog eens goed kijkt naar het alternatieve plan waar bewoners mee op de proppen zijn gekomen. ''We zijn niet tegen een ziekenhuis laat dat duidelijk zijn maar het alternatief dat de bewoners hebben ingebracht heeft nooit een echte kans gekregen. Het is meteen afgeserveerd er is geen discussie over gevoerd. Het was geen eindbod maar een begin. Het is niet gebeurd en je merkte dat de rechter daar veel vragen over had.''

Naast actiegroep Red de Hout waren ook natuurorganisatie Animo en bewonersvereniging Metiusgracht naar Den Haag gekomen om te strijden tegen de plannen van het ziekenhuis. Voor de bewonersvereniging is vooral het parkeren het grote probleem. ''Het parkeren rondom het ziekenhuis is erg slecht. Binnen 150 meter van je huis kun je niet parkeren. Als er zometeen gebouwd gaat worden wordt er een parkeerplaats gesloten dan wordt het nog drukker'', aldus Manon van de Nes van de bewonersvereniging.

De gemeente Alkmaar en de Noordwest Ziekenhuisgroep willen, zolang het bestemmingsplan onder de rechter is, niet reageren. ''De Raad van State heeft zich goed laten informeren. We hebben vertrouwen in een goede afloop'', aldus een woordvoerder van de gemeente. De Raad van State doet over zes weken uitspraak. (Foto: NH/Tom Jurriaans)
Pin It
Bekeken: 2227x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/