In Alkmaar en de meeste omringende gemeenten zijn vorig jaar minder voormalige vluchtelingen aan een woning geholpen dan was afgesproken, schrijft mediapartner NH Nieuws. Alkmaar had vier statushoudersmeer moeten huisvesten en Heerhugowaard negen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Zodra asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, wordt de hulp van gemeenten ingeroepen om ze aan een woning te helpen. Twee keer per jaar krijgen gemeenten te horen hoeveel vergunninghouders ze moeten huisvesten. Het aantal mensen dat ze aan een woning moeten helpen, wordt bepaald op basis van het aantal inwoners van de gemeente.

Het merendeel van de Nederlandse (en Noord-Hollandse) gemeenten haalt de taakstelling niet. Dat komt voornamelijk doordat ze in eerdere periodes te weinig mensen hebben gehuisvest. Ze moeten de opgelopen achterstand nog inhalen.

In 2015 bereikte de vluchtelingencrisis in Nederland haar hoogtepunt: in dat jaar kwamen in totaal bijna 57.000 asielzoekers naar Nederland. Het ging grotendeels om Syriërs en Eritreeërs, die vrijwel allemaal een (tijdelijke) verblijfsvergunning kregen. Het aantal asielzoekers en vergunninghouders is inmiddels flink lager dan een aantal jaar terug.
Pin It
Bekeken: 2713x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/