De herinrichting van het kerkhof naast de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar wordt binnenkort afgerond. In overleg met de kerkeigenaar, de exploitant, omwonenden en de Historische Vereniging Alkmaar was hiervoor een ontwerp gemaakt. De begraafplaats krijgt een respectvoller uitstraling en het plein wordt een groene verblijfsplek. Donderdag 5 september is de ceremoniële ingebruikstelling. Belangstellenden zijn van harte welkom.

"Met de herinrichting van het kerkhof bij de Grote Kerk heeft Alkmaar een bijzondere historische gedenkplek die thuishoort in het hart van onze stad", aldus wethouder Christian Braak. "Door het groen, de bestrating en symbolen krijgt het de aandacht die het verdient."

Waarschijnlijk kennen niet veel mensen de geschiedenis van het veldje naast de kerk. Vanaf de 11e eeuw heeft het eeuwenlang gediend als kerkhof. Braak: “Deze historische rustplek van vele Alkmaarders verdient meer aandacht en respect”. Betrokkenen hebben hun ideeën op tafel gelegd en met een kleine groep is het plan verder uitgewerkt. Het grafveld heeft nu een haag rondom met aan de voorkant een speciaal ontworpen entreepartij, waarin dichtregels zijn verwerkt. Daar ligt ook een stapsteen met een symbolische voorstelling over dood, rouw en herdenken.

Het plein voor de ingang van de kerk is meegenomen in de planvorming. Het krijgt een nadrukkelijker invulling als verblijfsgebied, met plantvakken in de vorm van kerkramen, bankjes en kleurige bloemen als glas-in-lood. Zo krijgt ook de entree van de kerk meer cachet. Er blijft een route vrij voor rouw- en trouwauto’s, calamiteiten en onderhoud.

Tijdens begrafenissen klonk vroeger klokgelui vanuit een houten klokkentoren. Deze is afgebroken na het verbod uit 1830 op het begraven in bewoond gebied. De torenfundering wordt gemarkeerd in de bestrating en op een metalen boombak is de tekst te lezen die op de luidklok stond.

De openingsceremonie begint om 13:30 uur. Onder andere verzorgt het Alkmaarse klassieke zangtalent Sterre van Boxtel een passende muzikale omlijsting. De 15-jarige Van Boxtel is onder meer bekend van nationale en internationale talentenjachten op TV. De ceremonie wordt afgesloten met de onthulling van het nieuwe entree naar het kerkhof.

Wie aanwezig wil zijn kan zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It