In de tuin van de Sint Laurentiuskerk in Oudorp zijn resten van een schuilkerk gevonden, die door katholieken vanuit de hele regio werd gebruikt. De kerk werd gebouwd in 1879, maar deze plek kent een langere geschiedenis met een duister randje. De resten werden ontdekt tijdens geofysisch onderzoek, onderzoek waarbij bodemscans gemaakt worden, nadat een resten van stenen waren gevonden. Dit meldt mediapartner NH Nieuws.

Tijdens de 80-jarige oorlog was het katholieke geloof verboden. Volgens de overlevering waren er in 1650 verschillende schuurkerken in Heerhugowaard, waar ook Oudorpers gebruik van maakten. Maar toen deze schuurkerken opgerold werden, moesten de gelovigen ergens anders naartoe. Dokter Jan van Dijk stelde in 1658 zijn schuur in Oudorp beschikbaar. Deze kerkschuur werd gebruikt door katholieken uit Oudorp en Heerhugowaard, maar ook de Schermer, Oterleek en Sint Pancras.

"Het tuinpersoneel kwam restjes van stenen tegen. Dat bleken een paar stukjes van de schuilkerk te zijn. Dat riep de vraag op: zit er nog meer in die tuin? Om al die restjes goed in kaart te kunnen brengen, hebben we geofysisch onderzoek gedaan. Via meetinstrumenten kunnen we onder de grond kijken zonder te graven en schade aan te richten", vertelt stadsarcheoloog Nancy de Jong.

Het archeologisch team maakte gebruik van meetapparatuur die contrastverschillen registreert. "Die geven informatie over de structuren in de ondergrond. Het registreren van contrastverschillen kan met behulp van verschillende technieken. Voor dit onderzoek zijn grondradar, magnetometrie en elektromagnetische inductie (EMI) ingezet", verklaart De Jong.

De vervallen schuur werd in 1727 verbouwd en opnieuw omgetoverd tot schuilkerk. In 1879 startte de bouw van de huidige Laurentiuskerk en is de schuur afgebroken. De Jong: "Het enige dat nu nog fysiek herinnert aan de schuilkerk is het lijkhuisje. Dat is gemaakt van dezelfde stenen die in 2018 aangetroffen zijn in de poeren, de ondersteuningsconstructies, van de schuilkerk. Zo is er toch een stukje bewaard gebleven."

De enige afbeelding die het gebouw van toen weergeeft, is de kadaster plattegrond uit 1821 waarop een tweedelig gebouw te zien is: de schuilkerk en een bijbehorende woning. "In alle data laat de gehele tuin een verrommeld beeld zien, verspreid over het hele terrein. Dit kan betekenen dat het terrein tijdens de sloop behoorlijk overhoop getrokken is en dat wat er nu nog over is, slechts restjes van restjes zijn." (foto: NH Nieuws / Erfgoed Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 1897x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/