Vanwege de aanhoudende droogte in Nederland is de Natuurbrandenindex voor het Bergense duingebied opgeschaald naar 'Fase 2: Extra Alert'. Er is wel wat regen gevallen, maar te weinig om langer effect te hebben. Bovendien wordt er tot vrijdag geen regen voorspeld. "Fase 2 houdt onder andere in dat het uitbreidingsrisico van een klein vuurtje zeer hoog is", aldus Politie Alkmaar-Duinstreek op Facebook.

De duinen zijn een favoriete plek voor mensen die er even op uit willen en voor jongeren om te verblijven. "Wij vragen uw aandacht voor de risico's en om samen met ons extra alert te zijn. Bespreek deze risico's ook thuis met uw kroost", schrijft de politie. "Velen zullen zich de enorme brand in de Schoorlse duinen (2009) nog herinneren en niemand wil hier een herhaling van meemaken."

De Veiligheidsregio laat weten dat men gerust de duinen in kan, zo lang het gezonde verstand maar wordt gebruikt. "Meld verdachte zaken meteen via 112 en houd je zoals altijd aan de regels". Dat houdt onder andere in geen open vuur, behalve op daarvoor bestemde plekken, en bij voorkeur niet roken. "Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voor je hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet je je daar uiteraard aan houden."

Maar ook nog hete auto-onderdelen kunnen brand veroorzaken. En naast dat afval sowieso weggegooid dient te worden, kan zonlicht op stukken glas droge vegetatie doen ontvlammen.

Bospaden en toegangswegen dienen zonder meer vrij gehouden te worden voor de brandweer. (foto: Wikipedia)
Pin It
Bekeken: 1134x