Circa zeven op de tien ondernemers in Nederland verwacht dat hun bedrijf de coronacrisis zeker of waarschijnlijk zal overleven. Twee op de tien kan dit nog niet inschatten en één op de tien verwacht faillissement. Dit zijn enkele van de resultaten van de vierde KVK-Flitspeiling onder ruim 1.800 ondernemers in de periode van 14 tot en met 24 mei. In de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening is het optimisme lager, hier verwacht zes op de tien de crisis te overleven.

De ondernemers die aangaven te overleven doen dit naar eigen zeggen dankzij onder andere buffers, lage vaste lasten, creativiteit, overheidssteun en ook het positief willen blijven. Degenen in onzekerheid wijzen op onbekend herstel van de orderportefeuille, de vraag hoe lang de crisis nog duurt (en hoe lang de maatregelen nog duren) en opstapelende schulden.

Het kabinet heeft op 6 mei, middels een aantal aangekondigde versoepelingen van de maatregelen, een perspectief geschetst voor de komende maanden. Voor een kwart van de respondenten zijn de verwachtingen over de financiële situatie hiermee positiever geworden en voor een derde negatiever. Zo'n vier op de tien voorziet geen verandering in de financiële situatie.

Twee op de tien ondernemers gaf aan vrijwel geen last te hebben van de crisis. Een klein deel spreekt zelfs over een positieve impact. Een voorbeeld van daarvan is het wegvallen van reistijd/-kosten bij gelijkblijvende inkomsten, vooral te merken in de bouw, de ICT en media. Er kan ook gekeken worden naar afhaal- en bezorgdiensten. (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 1340x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/