Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is grootverbruiker van aardgas, met name omdat het wordt gebruikt voor het drogen van slib uit rioolwaterzuiveringen (RWZI's), zoals die in Alkmaar en Langedijk. Om dat verbruik drastisch te verlagen, is besloten om het aandeelhouderschap van HVC op te schalen. Dit blijkt uit de jaarstukken van 2019 van HHNK. Doel is om de het slib te gaan drogen middels restwarmte, en de drooginstallatie in Beverwijk te sluiten.

Het hoogheemraadschap kan voor 2019 nog meer acties rapporteren, die relevant zijn voor regio Alkmaar. Er is een watersysteemstudie voor ruimtelijke adaptatie uitgevoerd en er is gestart met het oplossen van de eerste knelpunten in de waterhuishouding. Was 2018 een jaar met een lange periode van droogte en moest er gelet worden op de drinkwatervoorziening en dijkstabiliteit, afgelopen oktober moesten er noodpompen in de Schermer worden neergezet. Ook in september 2017 was het extreem nat en met de klimaatverandering is de verwachting dat er vaker erg natte perioden zullen komen.

Verder werd onder andere de RWZI aan de Helderseweg in Alkmaar flink gerenoveerd tussen oktober 2017 en maart 2020. Verder zijn er zonneparken bij zuiveringen geplaatst of werd hier groen licht voor gegeven, zoals voor de RWZI van Ursem.

En dat wordt er tegenwoordig op ecologische wijze gras gemaaid en zijn er nog 40 bijenkasten geplaatst bij de RWZI Alkmaar om de bijenpopulatie in het omgeving weer op te krikken. (foto: HHNK)
Pin It
Bekeken: 2307x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/