Honderden boeren verzamelden zich zaterdagavond in Schermerhorn voor een ludieke actie. Ze vormden met hun trekkers de tekst 'NH <3 boeren' (een hart in het midden) op een grasveld, ontstaken per letter hun lichten en zwaailichten, en filmden dit met een drone. "KIPPENVEL!", Twitterde Caroline van de Plas terwijl de boeren zich nog verzamelden. "Mooie manier om je zaterdagavond door te brengen. Tussen de boeren. Zou iedereen moeten doen."

Inderdaad ziet het er op videobeelden erg allemaal gezellig uit. Maar de bijeenkomst op het land van Remco Rotteveel heeft vooral een belangrijk doel. Boeren lieten recent al veelvuldig van zich horen.  Ze reden vanuit de regio al twee keer naar Schiphol, een keer naar Amsterdam, stonden op het Ringersplein en blokkeerden het distributiecentrum van de Vomar in Alkmaar. Ze protesteren tegen de overheidsmaatregel om minder eiwitten in dierenvoeding toe te staan. Dit moet ervoor zorgen dat de dieren minder ammoniak produceren, wat de stikstofuitstoot van veehouderijen terugdringt.

Deze keer willen hun statement een positieve inslag geven. Vandaar dus de uiting 'Noord-Holland houdt van boeren'. Het was wel een hele toer om alle trekkers op het grasveld langs de Oosternotweg te krijgen zonder filevorming, en om ze vervolgens allemaal op de juiste plek te krijgen om de 30 x 15 meter grote lettertekens te vormen. Er werd om 20:30 uur verzameld door zeker 350 boeren, zodat het kunstwerkje om 22:30 uur gereed was en alle lichten per letterteken ontstoken konden worden.

Met de uiting willen de boeren hun trots tonen voor de provincie en uiten dat ze er alles doen om het bestaan van hun bedrijven te waarborgen voor hun kinderen en voor de inwoners van Noord-Holland. (foto: Twitter @lientje1967)

 
Pin It