Maandagavond werd rond 22:15 uur de reddingsbrigade Schoorl gealarmeerd door de eigenaar van Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin, nadat ver op zee een aantal rode noodseinen werden ontstoken. De reddingsbrigade alarmeerde vervolgens de andere hulpdiensten.

Nadat de alarmploeg van de brigade op het strand arriveerde, werd contact gelegd met de regionale meldkamer en het Kustwachtcentrum in Den Helder. Het Kuswachtcentrum zocht contact met schepen die nabij zijn en mogelijk assistentie konden verlenen. Dat bleek onder meer een schip van de Belgische marine te zijn.

Het alarm kon worden ingetrokken nadat de kapitein van het Belgische marineschip meldde voor de kust van Camperduin bezig te zijn met een oefening waarbij acht rode noodseinen werden afgestoken. Volgens de Reddingsbrigade Schoorl is het gebruikelijk om te oefenen met witte oefenseinen en dergelijke oefeningen vooraf bij het Kustwachtcentrum aan te melden. Dit bleek niet te zijn gebeurd.

Namens de Kustwacht zal het optreden van de Belgische marine in Nederlandse wateren via de diplomatieke kanalen nader worden besproken.
Pin It