Begraven worden in de vrije natuur met eeuwige grafrust. Op de Natuurbegraafplaats Geestmerloo tussen Alkmaar en het Geestmerambacht kan het. Woensdag werden de deuren van deze eerste natuurlijke rustplaats in Noord-Holland officieel geopend. Directeur Alexander van der Pijl had meteen om 08:00 uur al de eerste mensen voor het hek die het gecreëerde landschap met eigen ogen wilden zien. En dat ging de rest van de dag zo door.

Ruim een half jaar geleden lag er nog een grasveld langs de Nauertogt in Koedijk. Maar pal tussen het Geestmerambacht en Daalmeer ligt nu een natuurbegraafplaats, waar inmiddels al 300 aanmeldingen voor zijn. Glooiende heuvels en eilandjes in waterpartijen bieden plek aan wie na zijn dood 'op wil gaan in de natuur'. "Er ligt hier nu 24 hectare nieuwe natuur", stelt Van der Pijl trots. "Waar je kan recreëren en waar leven en dood hand in hand gaan."

Onder de bezoekers bevonden zich IJmuidenaren Luuk Kiers en zijn vrouw. Zij kwamen naar Geestmerloo op zoek naar een mooie plek voor hun eeuwige rust. "Mogelijk wordt 't op een eiland. Mijn vrouw is van het water en ik van het land". Frans en Riet Kuulkers, wonende naast de natuurbegraafplaats, weten al waar ze begraven willen worden: "Daar bij dat water, echt geweldig. Met m'n voeten naar de duinen", lachen ze.

Bij reservering van een plekje worden nauwkeurig de gps-coördinaten vastgelegd. Als het dan eenmaal zo ver is zijn die coördinaten ook het enige waarmee de graven te traceren zijn, want ze worden niet gemarkeerd met een gedenksteen of iets dergelijks.
Pin It