Er komt geen snellere treinverbinding tussen Alkmaar en Amsterdam. Het voorstel van de NS om een IC+ te laten rijden die nergens stopt tussen Amsterdam Sloterdijk en Alkmaar, is gesneuveld na inspraak van de gezamenlijke regiogemeenten. Het Alkmaarse raadslid Willem Peters van de BAS-fractie begrijpt er niets meer van. Hoe kan het dat de regio eerst aangeeft een snelle verbinding te willen, en dat die regio daarna het aanbod verwerpt als de NS het heeft uitgewerkt? Donderdag stelde hij die kritische vraag samen met andere aan het gemeentebestuur van Alkmaar.

De IC+ zou zeven minuten sneller zijn geweest dan de gewone intercity’s. Die trein komt er niet, omdat het aantal gewone treinen dat dan stopt op de stations Heiloo en Castricum, zou worden gehalveerd. Ook Alkmaar Noord, Heerhugowaard, Uitgeest en de stations in de Zaanstreek zouden minder treinen zien. De NS legt zich neer bij de afwijzing van het voorstel. De spoorwegmaatschappij komt nu zelfs met een nieuwe dienstregeling waarbij vanaf 2022 minder spitstreinen rijden tussen Alkmaar en Den Helder.

Raadslid Willem Peters wil weten wat de rol was van de Alkmaarse wethouder Van Zon bij het gezamenlijke optreden van de regiogemeenten. Volgens hem lijkt het erop dat de wethouder onvoldoende is opgekomen voor de belangen van de inwoners van Alkmaar: "Dit college wil de overloop uit Amsterdam goed op gang brengen. Men wil 7.500 Amsterdamse gezinnen naar Alkmaar laten verhuizen. Hoe kun je dan een dergelijke kans op een betere treinverbinding met Amsterdam voor Alkmaarse forenzen uit je handen laten glippen?"

Volgens de NS waren er goede gronden om de dienstregeling ten gunste van de Alkmaarders te wijzigen. Vanaf station Alkmaar vertrekken verreweg de meeste reizigers. In Castricum en Heiloo zijn eigenlijk niet genoeg instappers die de vele treinen per uur rechtvaardigen. Om dezelfde reden beginnen en eindigen vanaf 2022 enkele spitstreinen voortaan in Alkmaar, die nu nog Schagen en Den Helder als begin- en eindpunt hebben.

De Onafhankelijke Partij Alkmaar schaart zich achter de BAS-fractie en heeft donderdag eigen vragen gesteld. De OPA-fractie wil zelfs na de zomer een debat in de Alkmaarse gemeenteraad hierover.
Pin It
Bekeken: 2404x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/