Na maanden werkloos in een loods te hebben gestaan, mogen ze er eindelijk weer uit. De kermisattracties van exploitant Sandra Vader uit Alkmaar staan weer op de plek waar ze horen: de kermis. In Oudorp ging de eerste kermis van Noord-Holland vrijdag van start. "Ik heb het ontzettend gemist". In Heerhugowaard is er echter nog misère onder de café-eigenaren die normaal topdagen draaien tijdens de kermis in Centrumwaard.

De 52-jarige Alkmaarse trekt al jaren met haar attracties de 'cityhopper' en de kindervliegtuigjes door Nederland. Ze staat ook al decennialang op de kermis in Oudorp. "Het gaat eindelijk weer gebeuren", vertelt ze opgelucht aan mediapartner NH Nieuws. "En dan ook nog in onze eigen gemeente, hoe leuk is dat?"

Sandra is blij dat de gemeente Alkmaar het lef heeft getoond om deze kermis door te laten gaan. Dat terwijl veel andere gemeentes het niet aandurven. "Het is in Oudorp ook niet zo grootschalig. Het is echt een familiekermis. Er is daar op het grasveldje ruimte genoeg om afstand van elkaar te houden. We hopen dat we kunnen laten zien dat we veilig een kermis kunnen organiseren."

Om het hoofd enigszins boven water te houden is Sandra een chocolade-fruitstalletje aan huis gestart. "We zijn wat ouder en we hebben we een klein buffertje, maar dat raakt ook langzamerhand op. Je leent ook geld om een attractie te kunnen betalen maar als het in de schuur staat, schiet dat niet echt op. Voor de jongelui die nu opstarten en veel geld hebben geïnvesteerd vind ik het vooral erg triest."

Want normaal gesproken rijden de exploitanten van kermis naar kermis, dan is opbouwen rendabel. "Hopelijk zorgt dit voor een domino-effect", vertelt Karin Blokker, bestuurslid van de Nederlandse Kermisbond. "Er zijn bedrijven die maandenlang hebben stil gestaan. Het is zo belangrijk dat we deze start kunnen maken. Ik nodig dan ook alle burgemeesters uit om hier naar Oudorp te komen, zodat we ze kunnen laten zien dat een kermis in coronatijd mogelijk is."

Dat de traditionele 'zuipkermissen' van Noord-Holland dit jaar niet door kunnen gaan is voor de horeca een grote klap. De flinke omzet die de Heerhugowaardse kermis in juni normaliter voor de horeca oplevert, wordt onder meer Ad Molenaar, eigenaar van Dancing-Partycentrum Marlène en Bert Duijneveld van café Het Waertje, door de neus geboord. "Ik kan wel janken", vertelt de diep gefrustreerde eigenaar van Het Waertje aan NH Nieuws. "We missen dit jaar alles. Geen enkel Heerhugowaards evenement gaat door. Deze afgelopen maanden hebben ons 90.000 euro gekost. We kunnen niets doen. Alleen overleven."

Maar goed, in Oudorp schijnt het zonnetje gelukkig dus wel weer een beetje voor de kermisliefhebbers.
Pin It
Bekeken: 2349x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/