Stichting Gasalarm 2 heeft zich zeer verbaasd over het standpunt van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over de ondergrondse gasopslag bij Bergen, dat maandag door woordvoerder Marko Cortel werd verwoord in een videoreportage van Duinstreek Centraal. Volgens waarnemend voorzitter Wouter Hubers heeft het hoogheemraadschap niet begrepen wat er staat te gebeuren en heeft het op basis van dat verkeerde begrip alle zorgen over de historische molens en waterkeringen laten varen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maakte zich vorig jaar grote zorgen over de risico's van aardbevingen voor de historische windmolens boven de ondergrondse gasopslag in de Bergermeer, als de druk wordt verhoogd in de ondergrondse gasopslag. Dat valt te lezen in een advies van het hoogheemraadschap aan de minister van Economische Zaken uit september 2019. Nu de minister ondanks de geuite zorgen van gemeente Bergen, hoogheemraadschap en actiegroepen de drukverhoging wil toestaan, laat het hoogheemraadschap het erbij zitten: "We hebben terugkoppeling gehad. Voor ons is het daarmee klaar."

Het hoogheemraadschap adviseerde vorig jaar in het advies zelfs om 'te overwegen om de gaswinning uit Bergen II tijdelijk te staken gedurende het aangepaste gebruik van de gasopslag totdat is gebleken dat de drukverhoging en de daarop volgende drukverlaging geen onverwachte seismische effecten veroorzaken.'

Over de kans op schade aan de waterkeringen bij de Bergermeer door een aardbeving rond de gasopslag maakte het hoogheemraadschap zich beduidend minder zorgen. Wel is het HHNK na het advies een onderzoek gestart naar het effect van bevingen op de waterkeringen 'om deze hypothese te onderbouwen'. Volgens woordvoerder Marko Cortel van het HHNK zijn er nog geen resultaten: "Het onderzoek naar seismiek en dijken loopt nog."

Volgens woordvoerder Cortel zijn de zorgen van het hoogheemraadschap alleen maar geuit "om het maar vastgelegd te hebben". Volgens de woordvoerder zijn de aanpassingen die TAQA wil, bedoeld om de seismische bewegingen in de gasopslag nog kleiner te maken. Dat zou gebeuren door in de winter voortaan meer gas in de opslag te laten zitten. 's Zomers wordt er gas in de opslag gepompt, die in de winter weer wordt onttrokken. Zoals het HHNK het na nadere toelichting van het ministerie heeft begrepen, wil TAQA het drukverschil tussen zomer en winter kleiner maken om het risico op schokjes te verminderen.

Wouters Hubers van Stichting Gasalarm II kreeg het complete antwoord van het hoogheemraadschap op vragen van Duinstreek Centraal te lezen. Daaruit blijkt volgens hem dat HHNK er weinig van begrijpt. De wijzigingen zijn volgens hem niet bedoeld om de drukverschillen kleiner te maken, maar juist om ze groter te maken zodat er 30% meer gas kan worden opgeslagen in het gasveld onder het dorp Bergen. Hij noemt het artikel van Duinstreek Centraal van 21 mei een "correcte weergave van wat Taqa en EZ gaan doen."

Volgens Hubers is het tegenovergestelde aan de hand van wat HHNK denkt. Er is altijd een minimumdruk van 75 bar, dankzij een miljardenhoeveelheid 'kussengas' dat in het verleden door Gazprom is geleverd. Het gas dat commercieel verhandeld kan worden, is alles wat daarboven erin gepompt wordt. Dat ging de afgelopen vijf jaar tot 133 bar, maar mag straks gemiddeld 150 bar zijn: "De verhoging van het drukverschil betekent niet alleen 1,2 miljard extra commerciële opslag, maar ook iets meer bodembeweging. Taqa denkt helemaal niet aan het verminderen van de bevingen, alleen maar aan de grotere opslag en de grotere bodembeweging."

Hubers vindt dat het hoogheemraadschap zich beter helemaal afzijdig kan houden als niemand daar verstand heeft van seismische bewegingen.
Pin It
Bekeken: 2341x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/