Kinderen met verschijnselen van griep of verkoudheid moeten zich eerst bij een corona-testlocatie melden, voordat zij naar school mogen. Woensdag kreeg moeder Bianca van der Schilden uit Heerhugowaard bij de huisarts het advies haar 11-jarige zoon Bram te laten testen. "Alkmaar, Hoorn, Beverwijk en Purmerend zaten blijkbaar helemaal vol. Ik kan nu pas vrijdag terecht bij een locatie 50 kilometer verderop", vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws.

Bram, die wel vaker niest en snottert - ook vanwege zijn huisstofmijt allergie - kreeg vroeger "een extra knuffel en een pakje zakdoekjes" mee naar school van zijn moeder. "Nu moet ik hem eerst laten testen op corona voordat hij naar school mag. Ik word hier best verdrietig van. Waar zijn we in terecht gekomen?"

De capaciteit van GGD Hollands Noorden is weer verder toegenomen, maar de vraag naar tests nog meer. Veel mensen die zich laten testen hebben echter geen klachten, maar 'willen gewoon weten of ze het hebben'. "Totaal nutteloos", volgens een communicatiemedewerker. "Mensen zonder klachten: ga alsjeblieft niet naar een teststraat. Dat heeft geen zin, want je zou het morgen of volgende week wel kunnen hebben. Op deze manier ontneem je anderen de mogelijkheid tot testen."

De communicatiemedewerker verklaart dat het beleid is, dat de GGD iedereen met symptomen zo snel mogelijk test. "Het is erg druk, niet alleen in onze regio. Op sommige dagen maakten we mee dat er 1.100 testen op een dag werden gedaan. Dan verwijzen wij mensen door naar andere testlocaties."

Maar Bianca, die woensdag een test voor haar zoon aanvroeg, geeft aan dat zij minstens twee dagen moet wachten voor zij terecht kan bij een testlocatie voorbij Amsterdam. Ze vindt het allemaal nogal overdreven, nu de herfst in aantocht is en het gesnotter weer begint. "Ik snap echt dat we moeten oppassen en dat er meer getest moet worden. Maar nu gaat het de verkeerde kant op. Door al die bangmakerij gaan mensen zich bij het eerste kuchje of snotje laten testen. Het gaat compleet voorbij aan zijn doel. Ik zit eraan te denken niet te gaan en hem gewoon thuis te houden tot hij niet meer snottert, maar dan mist hij weer van alles op school."

De moeder van Bram vindt het naar om hem aan de test bloot te stellen. "Zo'n test is absoluut niet prettig, terwijl je weet dat je kind gewoon verkouden is omdat de 'R' weer in de maand zit". Ook vindt ze verhalen die zij van andere moeders hoort erg verwarrend. "De ene moeder zegt dat ze het advies heeft gekregen haar kind thuis te houden, de ander moest vanwege een verkoudheid of schorre keel haar kind laten testen."

Een aantal ouders staat Bianca bij op sociale media en geeft aan tegen dezelfde problemen en verwarring aan te lopen. "Mijn kind werd vorige week naar huis gestuurd met keelpijn. Niet verkouden, geen verhoging en de school wil ook dat ik hem ga laten testen. Niet dus. Nu kreeg ik de mededeling dat als hij geen keelpijn meer heeft, hij weer naar school mag zonder test. De jongste mag wel gewoon naar school. Ik snap die regels niet meer hoor", schrijft een moeder op Facebook.

Een andere ouder schrijft: "Mijn zoontje van 11 jaar zit ziek thuis. Snotneus, hoesten en koorts. Vanmorgen om 08:00 uur begonnen met bellen naar de GGD, maar pas om 10:00 uur had ik iemand aan de lijn. Alkmaar vol. Hoorn vol. Beverwijk vol. Dus ik zeg dat ik binnen een straal van 40 kilometer wil blijven: 'Helaas meneer'. Ik heb bedankt en opgehangen."

GGD HN durft geen uitspraken te doen over de toekomst. "Qua testcapaciteit proberen wij op te schalen, maar we moeten nieuwe mensen ook eerst voorbereiden. Dat heeft tijd nodig. Ik durf niet te zeggen hoe het zal gaan met het aanstaande griepseizoen. We weten niet hoe groot de omvang van een mogelijke nieuwe golf zal zijn. Toch blijft het advies aan iedereen met griepverschijnselen om naar de teststraat te komen."
Pin It
Bekeken: 2183x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/