Je zou het in deze tijd bijna vergeten, maar een goed boek is nog steeds een lust voor het brein. Maar welk boek dan? Ton de Kruyff neemt er iedere week een aantal onder de loep en wordt daarbij bijgestaan door Ria Kostelijk in de podcastserie Mens en Boek. In deze aflevering 'Een goede School'van Richard Yates, 'Die Eland is van mij van Oliver Jeffers en 'Laat een boodschap achter in het Zand'van Bibi Dumon Tak.

'Een goede school' gaat ondr andere over de puberende tiener William Grove die erbij probeert te horen op zijn nieuwe kostschool. Jack Draper is een invalide scheikundedocent wiens vrouw vreemdgaat met een van zijn collega s. Edith Stone is de dochter van een docent die verliefd wordt op de populairste jongen op school. Hun levens komen samen binnen de beklemmende muren van de Dorset Academy in New England. Dan valt Japan onverwacht Pearl Harbor aan, en raakt Amerika betrokken bij de Tweede Wereldoorlog...

'Die eland is van mij'gaat over Wilfred die een eland had. De eland was een poosje geleden bij hem gekomen, en toen wist Wilfred, hij WIST het gewoon, dat die eland van hem was. Wilfred is dan ook stomverbaasd als op een dag een oud dametje zomaar beweert dat de eland van haar is. Het is een absurd geestig verhaal van de internationaal geroemde prentenboekmaker Oliver Jeffers over de vraag of je eigenlijk wel echt iets kunt bezitten.

Voor 'Laat een boodschap achter in het zand' duiken we in het dierenrijk. Want wat is er mis met een teentje minder? De okapi vindt het niet eerlijk. Waarom mogen de onevenhoevigen niet in dit boek? Een hoefdier is toch een hoefdier. Hij richt zijn schrijven aan de redactie die in het antwoord stelt dat er geen sprake is van discriminatie. ‘Wij maken geen onderscheid in / geur of kleur/ aard van de beharing / horens of gewei / verblijf op steppe, rots of zand, / maar wij tellen wél het aantal tenen.’

Mens en Boek is iedere maandag om 6 uur te horen op Streekstad Centraal en natuurlijk te vinden op streekstadcentraal.nl, en is een samenwerking tussen Streekstad Centraal en Bibliotheek Langedijk.
Pin It
Bekeken: 1366x
https://ee.itk.ac.id/data/