De installatie van een Energieleverend Geluidsscherm langs delen van de N245 en de N508 in Alkmaar is een stap dichterbij gekomen, met de gunning van het project aan de bedrijven K_Dekker, Sunprojects, Krinkels B.V. en Sunconnect. Wethouder Duurzaamheid Christian Braak en de aannemers ondertekenden het contract. Weggebruikers en de inwoners uit Huiswaard 2 en De Horn-Zuid zullen de schermen vanaf eind 2021 langzaam zien verrijzen. De hele installatie duurt ongeveer een jaar.

Het scherm vermindert de geluidsoverlast in de achterliggende wijken tot hooguit 55 dB. Nu het contract is ondertekend, starten de ondernemers met het ontwerp. De Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal zal ook in deze fase nauw betrokken zijn.

De 5.000 zonnepanelen drijven de kosten op naar 5,5 miljoen, maar maakten het mogelijk om subsidies binnen te hengelen en geld terug te winnen met energiebesparing. Gemeente Alkmaar legt krap 2 miljoen in, de energiebesparing zal iets van 80.000 euro in 15 jaar opleveren. Het is gelukt om vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 950.000 euro te trekken, de provincie is bereid bijna 300.000 euro in te leggen en Stichting Stimulering Duurzame Energie (SDE) verleent subsidie  aan de hand van de energie-opbrengst.

Het scherm is een prototype dus de partners, bestaande uit de marktpartijen, Hogeschool Inholland Alkmaar en het energiebedrijf Lokaal Groen, kijken uit naar verdere ontwikkeling en uitbreiding naar andere gemeenten.

"Ik ben heel blij voor de inwoners dat het nu toch echt gaat gebeuren. Het Energieleverend Geluidscherm is ook een mooi duurzaam voorbeeld voor andere steden", zei wethouder Christian Braak bij de ondertekening.

"We kijken uit naar dit inspirerende project, waar geluidsvermindering en groene stroom samengaan", aldus de vier aannemers. "We voelen ons vereerd om als lokale partijen bij te mogen dragen aan het verhogen van een leefbare en duurzame woonomgeving. Daarbij heeft het Energieleverend Geluidsscherm ook potentie om ingezet te worden langs vele andere wegen."

De belangengroep is ook erg tevreden:  "Waar het om draait voor omwonenden is wooncomfort, geluidshinder en leefomgeving. Door middel van de geplande schermen langs de N245 en de N508 ter hoogte van Huiswaard-2 en De Horn-Zuid wordt een geluidsafname beoogd bij de woningen zoals is berekend aan de hand van verkeersprognoses. Het ontwerpen en maken is thans in werking gesteld en daar zijn we heel blij mee. We gaan het zien en horen. Op naar de eerste paal in de grond. Dat is toch fantastisch en duurzaam voor Alkmaar!"

Meer op alkmaar.nl/duurzaamheid/energieleverend-geluidsscherm. (foto: Fotostudio Natzijl)
Pin It
Bekeken: 1692x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/