Een zucht van verlichting klonk in de Alkmaarse binnenstad, toen relschoppers ook woensdag weer thuisbleven. En daarbij waren veel positieve reacties te horen over de burgerpatrouille van AZ Ben Side, maar er klinken ook andere geluiden. "Als die twee groepen tegenover elkaar hadden gestaan, was het niet zo rustig verlopen en wie is dan verantwoordelijk?", vraagt een horecaondernemer zich af.

Afgezien van een paar aanhoudingen zijn er volgens de Alkmaarse politie maandag en dinsdag geen echte ongeregeldheden geweest. Veel van de ondernemers denken dat de rust te danken is aan Ben Side. "Ik geloof zeker dat dit preventief heeft gewerkt. Je bent wel gek als je naar een stad komt waar honderd AZ-supporters je staan op te wachten", aldus Ing Steenbeek, eigenaresse van een kinderkledingzaak aan de Boterstraat, tegenover mediapartner NH Nieuws.

Ze is de supporters zo dankbaar dat ze een T-shirt ontwierp, dat prijkt in haar etalage. "Voor hetzelfde geld was die nu aan diggelen geslagen. Daar moet je toch niet aan denken? We hebben het allemaal al zo moeilijk."

Ook directeur van Alkmaar Marketing Ger Welbers is de burgerpatrouille niet ontgaan. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik best een trots gevoel heb. Als relschoppers je stad kort en klein willen slaan, is het mooi dat er vanuit onverwachte hoek een groep opstaat die dat niet laat gebeuren."

Toch zijn er ook ondernemers die hun bedenkingen uiten. Om represailles te voorkomen blijven ze liever anoniem. "We zijn heel blij dat het tot nu toe goed is gegaan en er niets is gesloopt, maar het had een vrijbrief voor meer ellende kunnen zijn. We hebben het hier wel over voetbalsupporters. Niet over leden van de de scouting of tennisvereniging."

De sceptici geloven in de goede bedoelingen van Ben Side, maar dat de gemeente Alkmaar het toejuicht en de politie het faciliteerde, baart hen zorgen. "Normaal gesproken staan ze tegenover de politie als ze op de vuist gaan bij wedstrijden, maar nu werken ze samen? Ik vind het opmerkelijk."

Ze refereren net als socioloog Vasco Lub, naar de 'Wet op de weerkorpsen', die het opzetten of steunen van een burgerwacht verbiedt. Doorgaans zijn de bedoeling goed en is de bedrage positief, maar er bestaat volgens hem het risico dat mensen als burgerwacht voor eigen rechter gaan spelen, ongeacht of er agenten bij zijn. "Je mag en kan niet van burgers verwachten dat ze onpartijdig zijn. Dan heb je echt niks begrepen van dit soort zaken"

Lub noemde de steun van burgemeester Emile Roemer aan de AZ-patrouille dan ook 'bizar'. "Het kan en mag niet dat AZ-supporters de straten opgaan om 'de stad te beschermen tegen relschoppers'. Ongelofelijk dat hij het zo zegt, dan sla je een enorme flater. Hij had eigenlijk moeten zeggen: dit is niet de bedoeling."
Pin It
Bekeken: 1381x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/