Fietsliefhebbers kunnen genieten van twee vernieuwde fietsroutes in regio Alkmaar: de Land van Leeghwaterroute en de Pontjesroute. Onderweg kom je alles te weten over het ontstaan van de landschappen waar je doorheen fietst. De routes zijn speciaal vernieuwd voor het themajaar 'Ode aan het Landschap' en op één routekaart te bekijken.

Ger Welbers, directeur Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing: "Omdat wij sinds kort de marketing doen voor Castricum, Bergen en Alkmaar hebben wij de mooiste punten uit onze regio met elkaar verbonden in deze vernieuwde fietsroutes en het resultaat is prachtig; schoonheid houdt namelijk niet op bij gemeentegrenzen en wij hopen dat deze nieuwe routes ook mensen aanmoedigen in onze regio op ontdekkingsreis te gaan."

Ron de Haan, wethouder toerisme en recreatie van gemeente Castricum vindt het een mooi initiatief. "In onze regio is zoveel moois te zien - en het landschap leent zich perfect voor fietstochten. Het gevarieerde landschap in de regio is uniek, zoals het landschap tussen de zout- en zoetwaterkust. We stimuleren slow toerisme om van de landschappen ook echt te kunnen genieten en het te beleven."

Daarnaast hebben de vernieuwde fietsroutes een belangrijke functie, aldus de Alkmaarse wethouder Pieter Dijkman: "Ze zorgen ervoor dat mensen zich verspreiden in de regio en niet alleen concentreren in de stad of bij de kust. Zo is het genieten voor iedereen van het landschap en de rust."

De Land van Leeghwaterroute is 47 kilometer lang en voert langs lange rechte wegen en sloten en over slingerende dijkjes door pittoreske dorpjes als Schermerhorn, De Rijp, Driehuizen en Middenbeemster. Fietsend door het prachtige landschap ontdek je de authentieke dorpen en maak je kennis met het bijzondere verhaal van dit gebied. Onderweg zijn bezienswaardigheden te zien zoals de Museummolen, Museum In ‘t Houten Huis, Fort Spijkerboor en het kleinste snoepwinkeltje (5,4 m︁²) van Nederland: Bram en Aagie.

De Pontjesroute leidt om het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, het enige meer in de provincie dat niet werd drooggemalen in de 17e eeuw. De route verbindt Alkmaar en Castricum via De Rijp en Akersloot en fietsers krijgen mooie vergezichten en pittoreske dorpjes te zien.  Ondertussen wordt er vier keer overgevaren met een pontje, waarbij je soms zelf de lier ter hand moet nemen.

De gezamenlijke routekaart is voor 2,50 euro te koop bij VVV Alkmaar, VVV De Rijp, VVV Beemster en het informatiepunt in Castricum. Ook kan de route online worden besteld via vvvwebshop.nl. De VVV/informatiepunten zijn opstappunten voor de fietsroutes.
Pin It
Bekeken: 1528x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/