Er is grote onrust ontstaan onder patiënten van de polikliniek bijzondere tandheelkunde van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Mensen die grote angst hebben om naar de tandarts te gaan, kunnen hier terecht en worden op maat geholpen. Maar het gaat ook om mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of autisme, mensen met een extreme kokhalsreflex of kaakgewrichtsproblemen, die niet naar een normale tandarts kunnen. Maandag praten de tandartsen en de ziekenhuisdirectie over de toekomst.

Het voornemen van Noordwest is om eind dit jaar te stoppen met de polikliniek. Reden om de stekker eruit te trekken, is dat het ziekenhuis zich meer op acute zorg wil richten. Tandartszorg is planbaar, en kan ook ergens anders aangeboden worden. Nannie Kruissel uit Kwadijk is zich rot geschrokken toen ze het nieuws hoorde. Haar verstandelijk beperkte en autistische zoon Tijn (25), een van de bijna tweeduizend patiënten in Alkmaar, gaat er eindelijk zonder problemen heen. Met een petitie hoopt Nannie de ziekenhuisdirectie op andere gedachten te brengen. Inmiddels zijn er bijna 2.500 steunbetuigingen verzameld.

Nannie krijgt het te kwaad als ze denkt aan een toekomst voor haar zoon zonder de zorg in Alkmaar. "Het gaat nu goed met zijn gebit. Ik weet niet waar ik naar toe moet", zegt ze geëmotioneerd.

Ook bijna-patiënt Jessica Zomerdijk is ontdaan door het bericht dat ze mogelijk niet bij de Alkmaarse ziekenhuistandartsen terecht kan. De 19-jarige is licht verstandelijk beperkt en heeft een autismespectrumstoornis. "Ik heb meer uitleg en de juiste begeleiding nodig. De normale tandarts heeft daar geen tijd voor", vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws.
Pin It