Waardoor het bedrijfspand aan de Dulleweg in Broek op Langedijk op 1 mei afbrandde, kon niet worden achterhaald. Er was geen verband gevonden tussen de brand en de staat van het gebouw. Maar wat die staat nou precies was, heeft de gemeente na een controle en een aantal aanbevelingen volgens het NHD niet meer nagetrokken. Nick Horseling, mede-eigenaar van BOL Profielcentrum, vindt het nieuws "een beetje mosterd na de maaltijd". Hij kijkt liever vooruit.

BOL Profielcentum en de andere gebruikers hadden in 2016 de wettelijk verplichte Melding Brandveilig Gebruik ingediend, maar de gemeente wees deze volgens het NHD af vanwege missende documenten. De brandveiligheid is gecontroleerd en er zijn aanbevelingen gedaan, waaronder verhoging van de brandwerendheid van een muur en opslag van minder autobanden, maar de gemeente heeft verder geen controle meer gedaan.

Nick Horselaar was destijds nog werknemer en weet niet meer hoe het allemaal precies ging, maar verzekert Langedijk Centraal dat de brandveiligheid in orde was. "We hebben een vuurlastberekening laten uitvoeren en alles dat van ons gevraagd werd is gedaan". Volgens Nick zouden wat kleine maatregelen meer of minder sowieso niets uitgemaakt hebben. "Het was zo ontiegelijk heet. Een muur die beter brandwerend is of wat banden meer of minder, het effect neem je niet weg."

Nick is sinds maart 2020 mede-eigenaar. Hij betreurt dat er nu publiciteit over de brand is die de gemeente mogelijk in een negatief licht zet. "Ik heb een goede relatie met de gemeente. Het is ook een beetje mosterd na de maaltijd. Ik weet niet precies wat ik ermee moet, ik heb mijn compagnon er nog niet echt over gesproken". Gemeente Langedijk heeft zelf laten weten geleerd te hebben van de grote brand, onder andere over nacontroles.

Nick kijkt liever vooruit. BOL Profielcentrum vond zo'n 200 meter verderop bedrijfsruimte, maar draait pas op halve kracht. "We kunnen klanten ontvangen, maar we doen nog niet onze core business. We moeten nog spullen bij elkaar zien te krijgen en er zijn nog een x-aantal punten nodig voor vergunning. We hebben wat dat betreft al wel grote klappen gemaakt". Het is veel werk. Nick heeft het verder over NEN-keuringen, verzekeringen, spullen die nog geleverd moeten worden en meer.

Ook aan de brandveiligheid wordt gewerkt en toevallig heeft Nick vorige week de Melding Brandveilig Gebruik gedaan bij de gemeente.
Pin It