De regionale sector Transport & Logistiek dreigt in de knel te komen door vergrijzing en een dalende instroom van mbo'ers. Het onderwijs en bedrijfsleven in Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland lanceerden woensdag het actieplan 'Logmotion' om jongeren en zij-instromers aan te trekken. Het Horizon College in Heerhugowaard speelt een belangrijke rol in het 2,5 miljoen euro kostende project.

De sector Transport & Logistiek verwacht de komende vijf jaar een enorme groei, die 1.400 extra banen oplevert in de twee arbeidsregio's. Op dit moment koersen mbo-opleidingen af op slechts de helft van die behoefte. Logmotion duurt vier jaar en moet het aantal studenten met 30 procent verhogen. Het actieplan wordt gesubsidieerd door de overheid en het onderwijs. Partnerbedrijven bieden manuren en materieel. Daarnaast heeft het Horizon College subsidie aangevraagd bij het Regionaal InvesteringsFonds (RIF).

Danica Zewald van het Horizon is de projectleider: "We gaan het bedrijfsleven meer bij het onderwijs betrekken, met meer praktijk in de lessen en meer lessen op locatie. We gaan twee fieldlabs ontwikkelen waar studenten in een simulatieomgeving nieuwe technieken leren. Alle inspanningen moeten ervoor zorgen dat de mbo-opleidingen Transport & Logistiek en Bedrijfsautotechnicus aantrekkelijker worden en meer studenten aantrekken."

Het bedrijfsleven onderstreept het belang van het project. Jacco Rijkhoff van LVS Trucks uit Zwaag: "Als we dit project niet uitvoeren dan komen voertuigen stil te staan en zijn er lege schappen in de supermarkten. Daarom gaan we gastlessen geven, excursies organiseren en bieden we stages en materialen aan."

Zaadveredelingsbedrijf Bejo uit Warmenhuizen doet ook mee. Mattijs de Vries: "De techniek binnen onze sector gaat zo snel waardoor het belangrijk is dat onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. De sector is altijd in beweging en ontwikkeling. Als wij dit project nu niet oppakken dan ontvangt de agrariӫr zijn zaden niet op tijd en krijgt de consument z’n wortel en kool niet meer op z’n bord. Daarom willen we met dit project meer studenten opleiden zodat ze na hun studie bij ons aan de slag kunnen."

Binnen regio Alkmaar zijn naast het Horizon College aangesloten het Regio College, STO Noord-Kennemerland, Burg Group, Gomes N-H BV, Hoekstra Opleidingen, Racktime, Simon Loos en PDZ Uitzendbureau. Andere bedrijven zijn welkom. (foto: Dominique van den Broek)
Pin It