Mensen bij wie autisme wordt gediagnosticeerd, weten vaak niet goed waar ze hulp kunnen krijgen. Daarom richtte ambulant begeleider Chantal Pluijmers in Heerhugowaard het NVA-Huis Noord-Holland Noord op: een informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met autisme en hun familie of vrienden. Zaterdag werd het officieel geopend: "Door corona hebben we dat even uitgesteld, maar ik wil het toch heel graag vieren."

"Ik was altijd veel tijd kwijt aan het uitzoeken van verschillende vraagstukken rondom autisme", vertelt Pluijmers aan mediapartner NH Nieuws. "Bij mensen met autisme, hun ouders en begeleiders merkte ik hetzelfde probleem: zij waren erg zoekende over waar ze hulp konden krijgen." Dat gold helemaal voor mensen die net de diagnose hadden gekregen: "Zij zien vaak door de bomen het bos niet meer. Er komt ineens zoveel op je af."

Om hier iets in te kunnen betekenen, werkt het NVA-Huis samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme aan een sociale kaart. Daar komt op te staan waar mensen hulp kunnen krijgen op het gebied van werk, scholing en huisvesting. Die informatie is er wel al, maar op veel verschillende plekken. "Er moet gewoon één kennisbank zijn", licht ze toe. "Het is zonde dat dit nog niet centraal geregeld is."

Ook in het onderwijs is gebrek aan informatie een probleem, vertelt Helena Norder, voorzitter van de Noord-Hollandse afdeling van de NVA en voorheen zelf werkzaam in het onderwijs. "Leraren in het regulier onderwijs weten vaak weinig over autisme, waardoor leerlingen die niet naar het speciaal onderwijs gaan vaak niet de juiste begeleiding krijgen."

Op moment van spreken worden mensen nog niet actief naar het NVA-Huis doorverwezen, vertelt Pluijmers. De initiatiefnemer hoopt dat instanties het informatiecentrum in de toekomst direct benoemen wanneer bij iemand autisme wordt gediagnosticeerd.  Wie een kijkje wil nemen in het nieuwe informatiecentrum, kan terecht op de inloopdagen. Deze vinden plaats op maandag van 09:30 uur tot 16:30 uur, woensdag van 14:00 uur tot 17:00 uur en zaterdag van 11:30 uur tot 16:30 uur.
Pin It
Bekeken: 1266x