Molenaar Fred Oudejans heeft nog twee dagen de tijd om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Zijn gehavende Schermer molen is een van de vijf genomineerden in de race voor een molenprijs van 75.000 euro.

Het is geen geheim dat Stichting Schermer Molens het geld heel goed kan gebruiken voor Bovenmolen G. Deze zomer brak plotseling een van de wieken af. De schade is groot, want de kap daarbij ook beschadigd. Fred Oudejans was aan het werk in de tuin. "Het ene moment was er niets aan de hand", vertelt hij. "Na een paar minuten keek ik op en zag de molen er ineens heel anders uit. Toen was het al gebeurd."

Het herstel van de molen moet nog beginnen. Eerst moet het oude riet van de kap af. Daarna komt er een steiger rond de molen voor het herstel van de kap. Door de losgeraakte wiek is de constructie beschadigd. Na het herstel van de bovenas en nokbalk kan er weer riet op. Al met al een kostbare operatie van ongeveer een ton euro's.

Ook de Amsterdamse houtzaagmolen De Otter maakt kans. De eigenaar wil een klein museum in de droogloodsen op het terrein bouwen. "Ook mooi, maar zij draaien", zegt Oudejans. "Het drama hier is even wat dramatischer". De Schermer molens maakten deel uit van de droogmakerijen in de Gouden Eeuw. "Hier staan er nog elf. Dat is uniek. We koesteren De Nachtwacht, daarom moeten we ook deze molen koesteren."

De molen met de meeste stemmen wint 75.000 euro. De andere molens krijgen één euro per stem. Stemmen kan nog tot vrijdag 1 oktober 12:00 uur. Op 13 oktober wordt bekend welke molen de meeste stemmen heeft gekregen.
Pin It