Handen schudden, boksen, omhelzingen en heel veel blije gezichten. Het leek vrijdagochtend wel een reünie op het Waagplein in Alkmaar. Na het wegvallen van twee volle seizoenen was er dan toch nog een kaasmarkt. Nota bene op een datum die normaal gesproken buiten de kaasmarktkalender valt. En op een wat kleinere schaal.

Maar dat mocht allemaal de pret niet drukken vond ook Kaasvader Willem Borst: "Ja ja, hè hè. Het is eindelijk zo ver, we zijn zo ontzettend blij dat het doorgaat. En zie je dat alles gewoon weer loopt? Het is super!" Ondanks het vooruitzicht van morgen hebben ook alle kaasdragers een stralend gezicht. Want morgen wacht hen behoorlijke spierpijn en last van de schouders. Iets dat na een paar markten wel weer wegtrekt, maar dit is de eerste, laatste en enige kaasmarkt van 2021.

Even voor tien uur komt een prachtig rijtuig met paard het Waagplein op en terwijl het paard zorgt voor de nodige hilariteit door de blijkbaar nogal volle blaas te ledigen, wordt de gast van het rijtuig geholpen en naar de bel gedirigeerd. Het is Emile Roemer die negen maanden lang plaatsvervangend burgemeester van Alkmaar was. Met één grote tekortkoming. "Ja dat sloeg natuurlijk helemaal nergens op. Ik mocht negen maanden burgemeester van deze prachtige stad zijn, maar ik heb geen kaasmarkt gezien", zo laat hij Alkmaar Centraal weten.

Zoals het hoort werd klokslag 10:00 uur de kaasmarkt geopend met het luiden van de bel waarna er een rondleiding volgt en de gast meer leert over kaas en de kaasmarkt. Daarna moet er zelf met de kaasberrie 'gedribbeld' worden. Een flinke uitdaging, zo ondervond ook Roemer: "Nou, dat valt nog niet mee. Behalve dat-ie behoorlijk zwaar is moet je ook met z'n tweeën dezelfde pas hebben. Maar niemand vertelt je wat voor pas je moet gaan lopen."

En zowaar waren er ook nog de nodige toeristen op de kaasmarkt afgekomen. Ook die genoten. Maar tijdens deze speciale editie boeide dat eigenlijk niet eens zo heel veel. Het was vooral een heel erg fijn Alkmaars feestje.
Pin It