De intocht op 13 november in de binnenstad van Alkmaar gaat door, maar zonder de traditionele Zwarte Piet. Voorzitter van de Stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar, Lida Mathot zegt dat het een 'lastige discussie was.' Hoe de nieuwe pieten er dit jaar uit komen te zien wordt in de komende weken duidelijk.

De organisatie is vooral blij dat ze de intocht toch door kunnen laten gaan. Ze waren al bezig met alternatieve plannen. Zo wilden ze eerder nog een Sinterklaasintocht organiseren waarbij kinderen vanaf 12 jaar alleen met een coronatoegangsbewijs erbij konden zijn. Maar nu Rijksoverheid bekendmaakte dat een intocht onder voorwaarden zonder toegangsbewijs toch mogelijk is, wordt de intocht zoals het vanouds was.

Wat wel verandert dit jaar zijn de pieten. Of ze voor de roetveegpieten, kleurpieten of een andere variant gaan is nog niet duidelijk. Behalve dat zeker is dat ze niet voor de traditionele pieten gaan. Daarover zeggen ze: "Het uiterlijk van de pieten is landelijk een discussie en ook binnen de stichting hebben we deze discussie op constructieve wijze gevoerd. Het is een lastige afweging geweest en met pijn in ons hart hebben we besloten afscheid te nemen van de traditionele pieten en voor een nieuwe stijl te gaan. Hoe onze pieten er dit jaar precies uit gaan zien werken we ook de komende weken verder uit."

De burgemeester van Alkmaar begrijpt de 'lastige afweging' die de organisatie moest maken. "Ik vind het moedig dat zij samen het constructieve gesprek zijn aangegaan en tot een gezamenlijk besluit zijn gekomen." Vorig jaar ging de Sinterklaas intocht vanwege de coronamaatregelen niet door. Toen zei Mathot: "Als de intocht door was gegaan, was zeker dertig procent van de pieten nog zwart geweest. Een deel van de mensen wil gewoon 'Zwarte Piet blijven'.

Mathot gaf vorig jaar al aan dat ze vanuit de gemeente signalen kreeg dat ze met de tijd mee moesten. Al verwachtte ze toen wel dat er nog een paar Zwarte Pieten voor dit jaar zouden zijn. Nu is ze vooral blij dat ze dit jaar weer de echte intocht van Sinterklaas kunnen organiseren. Mathot: "Met vol enthousiasme richten we ons op de uitvoering. De discussie over het uiterlijk van de Pieten was uiteraard een lastige. We hebben er nooit verkeerde bedoelingen mee gehad. Ongetwijfeld zijn ook dit jaar onze Pieten weer de vrolijke vrienden van de Sint."

De aankomende weken gaat het comité de plannen verder uitwerken en wordt duidelijk hoe ze de intocht precies kunnen organiseren. De intocht zal in het centrum en in de winkelcentra van Alkmaar plaatsvinden. De gemeente is ook van plan om van de intocht iets leuks voor de kinderen te maken. Ook de burgemeester zelf is dit jaar van de partij.
Pin It