Alkmaar is twee regionale trainingscentra rijker; voor judo en voor paratriathlon. De sportbonden, regiotrainers, Topsportloket Alkmaar en sportwethouder Pieter Dijkman tekenden woensdag Sportinstituut Tom van der Kolk voor de samenwerking. Gemeente Alkmaar heeft nu dertien RTC's. Hier krijgen de sporters (extra) training en medische ondersteuning. Ook komen de trainers regelmatig bijeen voor scholing en uitwisseling van kennis.

Er was ruimte in het talentenprogramma ontstaan omdat het Alkmaarse RTC Volleybal werd ontbonden. De volleybalbond koos ervoor om zijn talentontwikkeling onder te brengen bij clubs op het hoogste niveau en die zijn er in Alkmaar niet. Het gemeentebestuur wil minimaal tien RTC's in Alkmaar voor talenten uit heel Noord-Holland, het zijn er nu dus drie meer. De nieuwe RTC's vallen onder de Triathlonbond en Sportinstituut Tom van der Kolk samen met de Judobond.

"We zijn ontzettend trots dat op zo’n korte termijn twee nieuwe RTC’s zich hebben aangemeld in Alkmaar", zegt wethouder Dijkman. "Hiermee kunnen we weer nieuwe talenten de specifieke kennis en kunde aanbieden om zich verder richting de topsport te ontwikkelen."

De andere RTC's:
Midden- en lange afstandslopen (Team Distance Runners, Atletiekunie)
Baanwielrennen (KNWU)
Golf (Sluispolder, NGF)
Handbal (NHF)
Rugby (Rugbyacademie NW)
Schaatsen (Schaatsacademie NW)
Schermen (Holland Schermen, KNAS)
Trampolinespringen (Triffis, KNGU)
Triathlon (NTB)
Voetbal, meisjes (VV Alkmaar, KNVB)
Zaalvoetbal (Team Alkmaar)

Volgend jaar wordt het RTC-programma geëvalueerd en besproken hoe de samenwerking verder vorm wordt gegeven. (foto: Jan Jong)
Pin It