De 448ste viering van Alkmaar Ontzet is bijna voorbij. Alkmaarders moesten het ook dit jaar doen met een uitgeklede editie: geen optochten, geen grootse zuurkoolmaaltijd. Wel was er online weer van alles op touw gezet, zoals de Ontzettend Alkmaarse kennisquiz, waar ook een team van (oud-)burgemeesters mee strijdt. "Ik moet het van mijn collega's hebben", lacht Emile Roemer. "Ik zit er vooral voor de gezelligheid bij."

Op de Paardenmarkt gaan de voetjes van de vloer bij optredens van Bizzey, Team Rush Hour en Joey X Manuel. Het Victorie Festival doet dit feest morgen nog eens dunnetjes over met een Hollandse avond waar Tino Martin komt zingen. Ontzet begon gisteravond officieel met de kranslegging bij het beeld van Victorien in het Victoriepark, de plek waar vroeger stadsmuren stonden waarvan in 1573 de Spanjaarden succesvol werden bestreden.

De kinderen werden natuurlijk niet vergeten. Zij werden eerder deze week op school voorzien van een Ontzetontbijtje. Bij basisschool De Driemaster kregen ze naast het ontbijt, bezoek van burgemeester Anja Schouten. Die werd verrast met een luidkeels gezongen Stedelied, het Alkmaarse Ontzetlied.

Voorzitter Frits Westerkamp van de 8 October Vereeniging is zeer tevreden over hoe de dag verlopen is. "Ondanks dat we geen optochten hebben en een gezamenlijke zuurkoolmaaltijd, voelt het echt als Alkmaar Ontzet. Het is mooi weer in de stad en mensen hebben rood-witte shawls om. Het is toch echt een feestje."
Pin It
Bekeken: 1052x