De CDA fractie van de toekomstige gemeente Dijk en Waard vindt dat in de dorpskernen ook na de fusie van Heerhugowaard en Langedijk de geldautomaten behouden moeten blijven. Volgens het CDA is het verdwijnen van de automaten voor een deel van de samenleving een serieus probleem. Het CDA wil de colleges van burgemeester en wethouders daarom oproepen zich in te spannen voor het behoud van geldautomaten in de diverse kernen.

Het is het CDA opgevallen dat de pinautomaat geen vanzelfsprekendheid meer is in het straatbeeld. Ze verdwijnen steeds meer, vooral in de dorpskernen. Dat geldt volgens het CDA ook voor de verschillende dorpskernen binnen Langedijk en Heerhugowaard. "Voor veel mensen zal dit op het eerste gezicht geen probleem zijn, er is immers een grote groep mensen die alles met hun telefoon betalen. Er is echter een deel van onze samenleving waarvoor dit een serieus probleem vormt. In de regel gaat het hier om mensen die al op leeftijd zijn of die om andere redenen nog graag met contant geld werken." Volgens Gea Klerq, de nummer 3 van het CDA bij de komende verkiezingen, gaat het dan juist om mensen "waar we naar moeten omzien”. Het CDA denkt hierbij aan ouderen die moeite hebben met internetbankieren of mensen met een minder stabiele financiële situatie.

Inez van Verseveld, fractievoorzitter van de fractie uit Langedijk sluit zich daarbij aan: "Door het steeds verder afnemende aantal geldautomaten moeten deze mensen soms wel drie kernen verder contant geld pinnen, Onbegrijpelijk. Dat een deel van de geldautomaten is vervangen voor kleinere automaten binnen winkels of postkantoren doet wat ons betreft niets af aan de urgentie van dit probleem. Deze automaten zijn namelijk lang niet altijd bereikbaar. Denk aan winkels die moeilijk begaanbaar zijn voor mensen die moeilijk ter been zijn, of winkels met beperkte openingstijden".

Het CDA heeft een voorstel ingediend in de gemeenteraden van de twee gemeenten. Het CDA zoekt steun bij andere partijen om het college op te roepen om zich in te spannen voor het behoud van geldautomaten in de diverse kernen. 'Exploitanten van geldautomaten hebben een belangrijke maatschappelijke taak. We hopen met deze motie de beide colleges te stimuleren dit ook kenbaar te maken aan deze bedrijven', stelt het CDA in een persbericht.
Pin It