Van het Clarissenklooster in Alkmaar was eigenlijk alleen een schetsachtige kaart van Jacob van Deventer bekend. Hij tekende de kaart uit 1561 in opdracht van de Spanjaarden. Maar waar het klooster nou precies stond, is op de kaart helaas niet te zien. In 2015 dook het voor het eerst in fysieke vorm op bij de verbouwing van het kebabrestaurant op de hoek van de Molenbuurt en het Zevenhuizen. Het vervangen van de riolering van de Molenbuurt is de enige kans om de sterke vermoedens over de locatie te bevestigen.

"In 2018 hebben we al een stukje van het park gescand waardoor we wisten dat het klooster aan de kant van de Molenbuurt zou moeten liggen. En in 2020 maakten we daar een scan en zagen we inderdaad dingen waarvan wij dachten dat dat wel het Clarissenklooster zou moeten zijn. En onze verwachtingen worden nu waargemaakt. Want vrijdag vonden we een stukje zijmuur van het klooster en nu hebben we een stuk vloer blootliggen." Aan het woord is stadsarcheoloog Nancy de Jong die maandagochtend samen met collega Peter Bitter in kaart brengt wat er is gevonden. Op de vloer lag een laag met daarin fragmenten van pijpaarden, heiligenbeelden en de bijbehorende sokkels. De sokkels waren nog gekleurd met rode verf en resten van bladgoud.

Twee moderne vakwerkers bekijken het eeuwenoude resultaat van de inspanningen van hun voorgangers: "Ik gebruik liever ons materiaal, dat legt een stuk makkelijker weg. Dit lijken wel oude metselstenen. Dit is gewoon een oud stukkie weg." De Jong is meer onder de indruk: "Ik snap wel dat ze dat zeggen, maar ik heb natuurlijk de context, ik weet dat hier dagelijks Clarissen-nonnen overheen liepen dus voor mij heeft dat vloertje een andere lading. Maar ik hoop wel dat ze er door de verhalen die wij er aan knopen anders naar gaan kijken."

Het klooster heeft er gestaan van 1509-1572. De Clarissenzusters hadden een zwijgplicht en brachten hun dagen vooral door met bidden. Ze leefden van de liefdadigheid van de Alkmaarders. Tijdens de Reformatie 1572 werden de zusters verdreven en daarna werd het klooster afgebroken.
Pin It
Bekeken: 2308x
https://ee.itk.ac.id/data/