Buren en omwonenden van de overleden kluizenaar Richard, die vorige week dood werd gevonden in zijn woning aan de Wartelstraat in Alkmaar-Noord, ergeren zich aan de vliegen en de stank die de woning nog steeds teisteren. Niemand leek verantwoordelijk voor het probleem, omdat het om een koopwoning gaat van Richard zelf. Inmiddels heeft de gemeente geregeld dat ze woensdag de woning mogen betreden voor een schoonmaak.

De Wartelstraat is een klein woonerf in Alkmaar Noord waar iedereen elkaar kent, alleen Richard (53) was een vreemde eend in de bijt. Buren noemen hem een kluizenaar die met niemand contact wilde. Vorige week woensdag werd hij dood gevonden in zijn keuken: hij lag er al een maand. De vliegen en stank zijn er nu nog steeds. "Waarom is zijn huis nog niet schoongemaakt? Schandalig en triest", zeggen buren.

De 53-jarige Richard woonde bijna zijn hele leven in de straat, maar wilde geen contact. Buren zagen hem alleen als hij zijn afvalcontainer aan de weg zette of wanneer er eten aan de deur werd bezorgd. "Nadat hij een beroerte had gehad en zijn baan als IT-er verloor, kwam hij helemaal nooit meer buiten", vertelt overbuurman Nick Hoogerwerf tegen mediapartner NH Nieuws. Vorige week woensdag is hij dood gevonden. Hij lag in de keuken en de politie constateert dat er geen sprake is van een misdrijf. "Waarschijnlijk was het een ongeluk", zegt een vrouw van twee huizen verderop. "Hij is geëlektrocuteerd door de magnetron."

Bijna een week later zitten de vliegen nog steeds tegen het raam en is ook de vieze geur niet weg. Na de eerste schok over het tragische overlijden van hun buurman, waren er zorgen over de reiniging van de woning. "Familie had hij nauwelijks en daar was ook geen contact mee", weten buurvrouwen Wendy en Linda. "We hebben allemaal al gebeld met de gemeente, maar krijgen te horen dat er gezocht wordt naar (verre) familieleden die de verantwoording willen nemen." Ook de politie kwam dinsdagmiddag weer poolshoogte nemen naar aanleiding van de klachten, maar ook zij kunnen weinig doen. De gemeente is verantwoordelijk. Die heeft inmiddels voor elkaar gekregen dat ze de woning mogen betreden voor een schoonmaak. Woensdag komt er een team dat het probleem hopelijk komt verhelpen.

Woensdag is ook de begrafenis van Richard. Waarschijnlijk zijn er alleen de buren die hem de laatste eer komen bewijzen. Linda komt aan met een zelfgemaakt bloemstuk. "Wij wisten allemaal wie hij was. Maar we accepteerden maar dat hij met niemand contact wenste." Een andere buurvrouw Wilma voelt zich schuldig. "Dat hij hier vijf weken alleen gelegen heeft zonder dat iemand het wist. Ik hoop dat hij in een keer weg was. Ik vind het heel triest. En dat het zo lang duurt voordat die vliegen en maden opgeruimd worden, is schandalig."
Pin It