Een omgevallen boom heeft de gedoneerde rolstoelbus van de familie Opdam uit Alkmaar verwoest. Voor het gezin met vijf kinderen, waarvan een met een lichamelijke beperking, betekende de bus vrijheid. "Dat dit zo'n lief en vrijgevig gezin moet overkomen, vind ik heel erg zielig", zegt hun buurvrouw Marloes.

"Ik kon ermee naar mijn werk en leuke dingen doen", vertelt Fynn (20) als mediapartner NH Nieuws ze komt opzoeken zaterdag. Hun knusse huis in Hoefplan staat vol met spulletjes, twee poezen én zijn binnen- en buitenrolstoel. Marc en Lonneke Opdam hebben een groot gezin – dat was altijd al hun wens – en werken hard voor hun geld. Toch hebben ze het financieel niet breed. Dus toen ze vijf jaar geleden een peperdure en speciaal aangepaste rolstoelbus nodig hadden, werd er door een aantal mensen een inzamelingsactie gestart.

"Ontzettend ontroerend", vertelt Marc over dat moment. Zelf legde het gezin een derde van het bedrag in, de gemeente vergoedde de aanpassingen in de bus en het opgehaalde geld maakte het voor het gezin mogelijk om de bus vervolgens te kopen. Het was een wonder voor de ouders: eindelijk hun zoon ophalen van de dagbesteding, het gastgezin van hun oudste zoon bezoeken in Friesland en leuke dingen doen met de hele familie.

Vrijdagmiddag komt abrupt een einde aan die, zoals Marc het zelf omschrijft, vrijheid door de rolstoelbus: zijn vrouw ziet door het raam dat een boom door de wind omvalt. Pal op de bus, waar echt helemaal niets meer van te maken is, zo werd ook bevestigd door de brandweer. "Verslagen", is het gevoel dat overheerst bij vader Marc en moeder Lonneke, vertelt hij.

Buurvrouw Marloes ervaart zelf, ondanks dat hun buren het financieel niet breed hebben, hoe onwijs vrijgevig de familie is. "Ik werk zelf in de zorg, met kinderen die soms alleen in hun onderbroek bij ons binnenkomen", vertelt ze. De Alkmaarse doet daarom weleens oproepjes in de buurt: of iemand nog kleding, schoenen of boeken heeft. "Dit gezin is áltijd de eerste die tassen vol met kleding komt brengen. Ze regelen zelfs kaartjes voor de Efteling. Dit zijn zulke oprechte en lieve mensen die alleen maar klaarstaan voor anderen. Dat dit hun gebeurt."

Hoewel de bus verzekerd is, verwacht Marc niet dat ze voor de dagprijs weer zo'n bus kunnen aanschaffen. Marloes hoopt dat er mensen zijn die iets kunnen missen. "Om ze zo aan een nieuwe bus te helpen. Een betere nog. Want dat verdienen ze." Ze is daarvoor een inzamelingsactie gestart. "Het is afwachten", aldus de vader van Fynn. De grote familie is vooral heel erg opgelucht dat ze niet zelf in de bus zaten toen de boom erop viel. Fynn: "Veiligheid gaat voor alles!"
Pin It