"Ik heb nog nooit zoiets smerigs moeten doen!" Schoonmakers en verhuizers zijn druk in de weer aan de Picassolaan in Alkmaar: vanaf maandag nemen daar 450 statushouders hun intrek. Een omstreden beslissing die niet bij alle omwonenden goed valt, maar locatiemanager Jeanine Stricker is vooral blij dat een flink aantal vergunninghouders een goede woonplek krijgt en inwoner van Alkmaar wordt.

Dat vertelt Stricker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers tegen mediapartner NH Nieuws. Het terrein is bij vele Alkmaarders bekend. Soms positief, soms negatief: sinds de jaren '70 huizen hier namelijk gastarbeiders en asielzoekers.

Er was lang gesteggel binnen de gemeente over de huisvesting van statushouders op die plek. Uiteindelijk gaf het college toestemming aan het COA om tot 1 januari 450 statushouders te huisvesten en dat aantal tussen 1 januari en 1 april af te bouwen naar 280 die er dan twee jaar blijven wonen. Daarnaast komt er plek voor spoedzoekers.

De afgelopen 3,5 jaar stonden de appartementen zo goed als leeg. Een handvol mensen woonde er antikraak en hoopte er uiteindelijk zelf te mogen wonen. Dat gaat dus niet door: de bewoners moesten half oktober plaatsmaken voor statushouders - die gemeente Alkmaar vanuit het Rijk verplicht moet huisvesten.

Dat het overgrote deel van huizen lang onbewoond was, resulteert in veel achterstallig onderhoud en smerigheid en dus wordt op dit moment druk schoongemaakt. "Het voelt bijzonder om hier weer te zijn", vertelt Stricker. Zij begon haar COA-carrière in het Hoefplan als medisch dienstverlener. De komende maanden moet zij er met een team voor zorgen dat de statushouders, die dus veelal al een lange tijd in Nederland zijn, worden klaargestoomd om zelfstandig te wonen. Ze worden wegwijs gemaakt in de wijk Hoefplan. "Ik heb hele mappen klaarliggen met informatie. Er wordt een spreekuur op het terrein ingericht waar ze met vragen heen kunnen."

Juist dat verkennen van de wijk baart een aantal omwonenden zorgen. Anoniem vertellen ze tegen NH Nieuws dat ze vrezen voor overlast. "Natuurlijk gun ik deze mensen een fijne plek, maar deze beslissing is door onze strot geduwd. We hebben vragen gesteld, maar worden van het kastje naar de muur gestuurd", aldus een buurtbewoner.

Asielzoekers zouden door de jaren heen met grote groepen ongevraagd hebben gehangen op hun woonerf, kinderen hebben aangesproken en over de stoep hebben gefietst. Een andere buurman vreest ook voor onrust. "Ze pisten en scheten in onze portieken. Vielen meisjes lastig. Sommige buurvrouwen durfden niet eens meer naar buiten."

Begin deze maand was er een informatieavond over de huisvesting aan de Picassolaan. Daar leek niemand echt grote bezwaren te hebben. "Mensen waren vooral blij dat het dit keer gaat om statushouders, mensen die hier al lange tijd zijn en ook zeker mogen blijven, in plaats van asielzoekers."

Of de vandaag uitgesproken angsten reëel zijn, moet vanaf 1 november blijken: dan komen de eerste bewoners naar Hoefplan. Locatiemanager Jeanine Stricker: "Als buren vragen hebben: binnenkort openen we een speciaal e-mailadres. Ook zijn ze natuurlijk altijd welkom hier."
Pin It