Wandelliefhebbers kunnen vanaf zondag tot steeds minder laat op de dag door de duinen banjeren. Niet alleen gaat de klok zaterdagnacht een uur achteruit, ook wordt het sowieso steeds eerder donker. Omdat dieren juist opleven wanneer het schemert, vragen de boswachters van PWN - de beheerder van het duingebied tussen Bergen en Wijk aan Zee - mensen hun duinbezoek hierop aan te passen.

"Vanaf zonsondergang tot zonsopkomst zijn de duinen het domein van de dieren", aldus PWN. Om die reden sluiten de duinen morgen al om 17:12 uur. De dag erna zijn de duinen om 7:36 uur weer geopend voor bezoek. Dit zijn de tijden waarop de zon onder- en opgaat.

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, openen de duinen 's ochtends pas om 8.48 uur en sluiten ze in de middag om 16.28 uur. "Tot die tijd zijn ze steeds iets korter open voor bezoekers. Het is niet zo dat het al donker is als de duinen sluiten: de schemertijd duurt nog een half uur tot drie kwartier."

"Dieren zijn heel actief tijdens de schemertijd", vertelt een woordvoerder van PWN aan mediapartner NH Nieuws. "Onder andere vleermuizen, uilen, reeën en vossen gaan juist dan op zoek naar eten. In de herfst, het seizoen waarin het voedsel steeds schaarser wordt, is het belangrijk dat zij genoeg energie opdoen om de winter door te komen."

"We merken dat de schemertijd ook ontzettend geliefd is bij wandelaars, maar dat hebben wij dus liever niet", vertelt de woordvoerder. "Wandelaars of fietsers verstoren namelijk al snel de rust van dieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het felle licht van een fietslamp, maar ook de geluiden en bewegingen van wandelaars, hardlopers of sporters zorgen onbedoeld al voor een verstoring van de eetmomenten."

De tijden waarop de zon op- en ondergaat, zijn meestal te vinden op informatieborden bij de duiningangen, vertelt de woordvoerder. "Maar mensen kunnen voor hun bezoek natuurlijk ook even op internet kijken of hun weerapp checken." Boswachters controleren het gebied buiten openingstijden op de aanwezigheid van bezoekers. Wie zich niet aan de tijden houdt, riskeert een boete van 95 euro.
Pin It
Bekeken: 2060x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/