Vitalia Doumesh is dinsdag gehuldigd door gemeente Alkmaar, omdat ze tijdens het EK Dammen voor landenteams goud en brons heeft gewonnen. De speelster van SNA Heerhugowaard deed dat samen met Olga Kamychleeva uit Limburg. Sportwethouder Pieter Dijkman had de eer Vitalia de gouden Sportspeld van Alkmaar in het stadhuis te overhandigen.

De 56-jarige Doumesh en 48-jarige Kamychleeva hadden bij het EK in Italië een pittig speelschema, gericht op jongere spelers. Ze speelden per dag twee klassieke partijen en tussendoor een snelle partij. Dat betekent elke dag zo'n negen uur naar damborden staren. En dat met mondkapje op en scherm boven het bord, vertelde ze het NHD. Italië heeft strakke coronaregels.

Doumesh was al eerder succesvol op het EK Landenteams. In 2010 won ze goud bij het klassieke dammen en in 2014 brons bij het sneldammen. Kamychleeva won individueel goud op het WK in 2003 en brons in 2015. Maar twee medailles op één EK had de Alkmaarse dus nog niet gehaald, en bovendien versloeg ze samen met Kamychleeva titelfavoriet Rusland dominant met 4-0.
Pin It