Gebrek aan handhaving heeft zes jaar na opening van de stationstraverse en de nieuwe fietsenstalling geleid tot dezelfde janboel op het plein voor het station, waar de nieuwe grotere gratis fietsenstalling juist een einde aan had moeten maken. Borden waarschuwen dat fietsen buiten de rekken zullen worden weggehaald, maar in de praktijk blijven deze overal ongestraft staan. Ordehandhavers van de Nederlandse Spoorwegen staan erbij en kijken ernaar: "Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente."

Overal staan fietsen schots en scheef buiten de rekken, tegen bomen en lantaarnpalen. De fietsen die wel in de fietsenflat staan, worden veelal zo dicht mogelijk bij de ingang tussen andere tweewielers gepropt, waarbij ze deels het pad blokkeren. Sommige tweewielers zijn er al maanden geleden achtergelaten. Deze 'kwakfietsen' staan er zonder zadel, of de eigenaar heeft zijn interesse voor het rijwiel verloren door een lekke band. Op de hoger gelegen niveaus van de fietsflat is meer dan voldoende ruimte, maar een langere tocht naar boven in de fietsenstalling is niet populair onder de treinreizigers.

Volgens Prorail moet de gemeente zorgen van de handhaving van de parkeerregels voor fietsen rondom het station, ook in de fietsenstalling. In opdracht van de gemeente houdt Rataplan de boel een beetje in de gaten. Zij kunnen niet optreden tegen verkeerd geparkeerde fietsen, maar mogen wel weesfietsen weghalen die er al een tijdje onbeheerd staan. Medewerkers van Rataplan doen dagelijks een ronde langs de fietsenstallingen bij het station. Fietsen worden weggehaald, in de stalling herplaatst of herschikt in een ordelijk rijtje op het plein. Volgens Rataplan-medewerker Tim Gozeling is het nog nooit zo erg geweest als nu, zegt hij tegen het NHD.

De situatie is volgens Gozeling uit de hand gelopen doordat al bijna twee jaar geen weesfietsen meer zijn weggehaald, na het thuiswerkadvies door de corona. Daardoor is de boel dichtgeslibd. Na lange tijd komt er weer een ophaalronde voor de weesfietsen bij het station.

Tientallen fietsen zijn al in het vizier als weesfiets.  Vanaf 22 november wordt er een sticker op de weesfietsen geplakt. Eigenaren hebben dan drie dagen om hun fiets mee te nemen. Gebeurt dat niet, dan haalt Rataplan de fiets weg. Ze worden drie maanden opgeslagen. In die periode kunnen de fietsen nog worden geclaimd door de oorspronkelijke eigenaar.

 
Pin It