De zetelverdeling zoals die afgelopen woensdag werd geschetst tijdens de uitslagenavond van de herindelingsverkiezingen van Dijk en Waard, is in de definitieve uitslag onveranderd. Volgens mediapartner NH Nieuws betekent dit dat de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) het voortouw neemt bij de coalitieonderhandelingen. Zij vormen met zeven zetels de grootste fractie.

Op 22, 23 en 24 november konden inwoners van Langedijk en Heerhugowaard hun stem uitbrengen. Op de avond van de laatste stemdag werd tijdens een verkiezingsuitzending van Streekstad Centraal al bekendgemaakt hoe er gestemd was. Dit was echter niet de definitieve uitslag, hiervoor moesten eerst nog allerlei administratieve stappen worden doorlopen.

In totaal werd door 24.641 mensen uit Heerhugowaard en Langedijk gestemd; dit is een opkomst van slechts 36 procent. 24 van de stemmen waren blanco en 51 waren ongeldig omdat bijvoorbeeld twee vakjes waren ingevuld. Maar na het (her)tellen van de stemmen verandert er vooralsnog niets aan de zetelverdeling zoals die op de uitslagenavond werd weergegeven. Tijdens de herindelingsverkiezingen waren in totaal 37 zetels te verdelen.

Vrijdag werd al bekend dat Gijs Dirkmaat (Senioren Dijk & Waard, nr. 10), Nicky Stammis (VVD, nr. 12), Gea Klercq-Glas (CDA, nr. 3) en Karin van der Vliet (Lokaal Dijk en Waard, nr.10) met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen. Als zij hun verkiezing niet accepteren, komt de eerstvolgende op de lijst in aanmerking.

DOP-lijsttrekker John Does neemt het voortouw in de formatie van een nieuwe coalitie. Hij zei tijdens de uitslagenavond al het proces met vertrouwen tegemoet te gaan en beloofde de kiezers dat er 'voor de kerstdagen' een coalitie zou zijn. Vanaf 1 januari gaat het nieuwe gemeentebestuur voor Dijk en Waard aan de slag.
Pin It