De Alkmaarse 'voetbalvierhoek' van veiligheidspartners heeft een groot gebied rond het AFAS-stadion voor december aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De vierhoek bestaat uit burgemeester Anja Schouten, de politie, het Openbaar Ministerie en voetbalclub AZ. De aanwijzing houdt in dat de politie in het hele gebied preventief mag fouilleren tijdens de thuiswedstrijden op 2, 5  en 9 december.

Aanleiding voor de maatregel zijn de ongeregeldheden tijdens de laatste thuiswedstrijd van AZ, en recente wantoestanden in andere voetbalstadions.  De leden van de vierhoek willen gezamenlijk optreden tegen het groeiende geweld rond voetbal en legt daarbij nadruk op het meebrengen van zwaar en illegaal vuurwerk. Zowel voor het recente vuurwerkincident als de invasie van het afgesloten stadion lopen strafzaken.

Het gebied waarin de politie mag fouilleren tijdens wedstrijden bestrijkt niet alleen het stadion en de omliggende parkeerterreinen, maar ook rotonde Kooimeer, een aangrenzend stuk van Overdie en een brede strook langs de N242 tot aan de Diamantweg.
Pin It