In het Nassaukwartier in Alkmaar zijn voor de herbestrating de eerste gerecyclede trottoirtegels van Nederland gebruikt. 70% van de grondstoffen voor de nieuwe tegel komen uit materialen die zijn herwonnen uit afval. De trottoirtegels komen te liggen in de stoepen van de Egmonderstraat, Lindenlaan en Koornlaan. Wethouder Robert te Beest kwam de nieuwe bestrating donderdag officieel in gebruik nemen.

De nieuwe trottoirtegel is ontwikkeld bij GP Groot in Heiloo. Waar normaal zand en grint wordt gebruikt voor een trottoirtegel, is dit in de nieuwe tegels vervangen door een hoogwaardig mengsel van herwonnen betongranulaat, secundair zand. Voor nachtreflectie kan er desgewenst ook gerecycled glas in verwerkt worden. De eerste klanten die met de nieuwe tegels werken, zijn ook de leveranciers van de bouwstoffen uit afval, zoals Stadswerk072, die voor de gemeente Alkmaar de openbare ruimte beheert en onderhoudt. GP Groot wil de komende tijd meer circulaire varianten van bestaande producten ontwikkelen. De productontwikkeling ervan gebeurt bij voorkeur in nauwe samenwerking met marktpartijen die kunnen leveren en weer afnemen om zo de cirkel rond te maken.

Ronald Balvers, directeur van GP Groot recycling streeft ernaar om uiteindelijk te komen tot een mix waarbij 100 procent van de grondstoffen circulair zijn: "Vroeger waren we met onze afvalinzamel- en recyclingactiviteiten vaak het einde van de keten. Nu zijn juist deze activiteiten van prominent belang op weg naar een circulaire economie". Wethouder Robert te Beest van de gemeente Alkmaar is trots dat met GP Groot wordt samengewerkt voor recyclebare trottoirtegels: "Gemeente Alkmaar wil flinke stappen zetten als het gaat om verduurzaming en circulariteit. Dat doen we op het gebied van energie, maar ook door mee te denken en te investeren in hergebruik van bouwmaterialen bij projecten in de openbare ruimte. Deze trottoirtegel sluit volledig aan bij die ambitie".
Pin It
Bekeken: 1666x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/