De 28-jarige man uit Noord-Scharwoude die dinsdag werd aangehouden in verband met een dodelijke woningoverval in Berkhout, mag twee weken langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten.

De politie hield de man afgelopen week aan in de gevangenis van Heerhugowaard. Daar zat hij al een straf uit voor een ander misdrijf. Hij is de derde verdachte die is aangehouden voor dit dodelijke misdrijf. Een 72-jarige inwoner van Berkhout werd op 14 juni in zijn woning neergeschoten, mogelijk tijdens een overval. De andere 2 verdachten, een 27-jarige Alkmaarder en een 37-jarige Rotterdammer, zitten ook allebei nog vast.

De politie beschikt over aanwijzingen dat een reeks woningovervallen in het gebied tussen Alkmaar en Hoorn steeds door daders uit dezelfde groep jongeren wordt gepleegd. Zo zou de overval in Berkhout verband houden met een woningoverval in Avenhorn, De Goorn, Noord-Scharwoude en  Heerhugowaard. Ballistisch onderzoek van kogels bracht de politie op dit spoor. Ook is deze groep waarschijnlijk verantwoordelijk voor een gewapende overval op een tankstation in Nieuwe Niedorp. Voor de verschillende overvallen is inmiddels in totaal 65.000 euro aan tipgeld uitgeloofd door justitie.

De betrokkenheid van de verdachte bij deze zaak wordt verder onderzocht. Mogelijk heeft hij ook iets te maken met de andere woningovervallen. De verdachte zit in volledige beperkingen. Alleen de rechercheurs en zijn advocaat krijgt hij te spreken.

Als de rechter-commissaris niet akkoord was gegaan met verlenging van het voorarrest, was hij teruggegaan naar de gevangenis om de rest van zijn straf te zitten. Zolang het voorarrest duurt, is het uitzitten van zijn gevangenisstraf opgeschort.

Het onderzoek wordt voortgezet en nieuwe aanhoudingen worden wederom niet uitgesloten, zo liet de politie dinsdag weten.
Pin It