Net als in grote delen van Noord-Holland Noord heerst er een stroomcrisis op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer. Er wordt nog bijgebouwd, maar grootverbruikers die nu bij Liander een aanvraag voor elektriciteit indienen zullen bot vangen omdat het elektriciteitsnet aan zijn taks zit. De gemeente is naarstig op zoek naar "innovatieve en duurzame" oplossingen, laat het college van B&W weten na vragen van de VVD. Eén optie is het plaatsen van mega-accu's.

Het 220 Volt netwerk van Liander zit op veel plekken tijdens piekuren al aan zijn capaciteit, maar grote bottleneck is het hoogspanningsnet. Het duurt echter nog tot 2025 voordat beheerder TenneT een nieuwe 150 kV stroomkabel met bijbehorende transformatoren heeft aangelegd tussen Beverwijk en Oterleek. Mega-accu's kunnen direct voor verlichting zorgen. Deze laden dan 's nachts op om overdag bij te springen.

"Er vinden op dit moment gesprekken plaats", aldus het college van B&W over de zoektocht naar oplossingen. "Het onderzoek is in de verkennende fase."
Pin It