De geruchten zweefden maandag de hele dag door de wandelgangen; op korte termijn moeten er honderden asielzoekers worden gehuisvest in het voormalige Belastingkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zou dat burgemeester Anja Schouten hebben of gaan laten weten. Later in de avond kwam toch het verlossende woord: Er is geen opdracht vanuit het ministerie aan Alkmaar. Het zijn de gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam waar de opdrachten heen gaan.

Dinsdagochtend is echter in een persbericht van het ministerie te lezen: "Tevens zal het COA starten met het verbouwen van een pand in Alkmaar dat in eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf, zodat deze locatie ook snel ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers als dat aan de orde is." Het voormalige belastingkantoor werd in 2016 omgebouwd tot een asielzoekerscentrum voor 550 mensen.

Drie jaar later werd het, conform gemaakte afspraken, weer gesloten . Over een eventuele heropening is nooit overeenstemming bereikt met het COA. Maar Alkmaar kan de aanwijzing van de staatssecretaris waarschijnlijk niet naast zich neerleggen. Het gaat om noodopvang in een voormalig gebouw van de Belastingdienst, rijksvastgoed dus.

De opvangcrisis rond asielzoekers duurt al maanden. Sinds de zomer overstijgt de instroom van asielzoekers de capaciteit van de overgebleven centra flink. Wekelijks melden zich zo'n duizend asielzoekers, onder meer door de versoepelde reisbeperkingen in verband met Corona. Bovendien moest er plek worden gevonden voor de honderden Afghanen die vluchtten nadat in hun land de Taliban weer aan de macht kwam.

Daarnaast zitten nog duizenden vluchtelingen in de Nederlandse centra vast die al wel een verblijfsvergunning hebben. Zij wachten op een woning in een woningmarkt die volledig op slot zit. Er is simpelweg nauwelijks woonruimte voor hen te vinden. De opvangcrisis leidt tot noodopvang op hotelboten of in congrescentra. Staatssecretaris Broekers-Knol liet eind vorige week aan de Tweede Kamer weten dat de vriendelijke verzoeken aan de Nederlandse gemeenten veel te weinig plekken opleveren, terwijl er een acuut opvangprobleem is. De staatssecretaris moest maatregelen nemen 'die garantie geven op extra opvangplekken'.

Een stevige meerderheid in de Alkmaarse gemeenteraad, waaronder VVD, CDA, OPA en D66, heeft na de sluiting niet meer willen meewerken aan heropening van het asielzoekerscentrum aan de Robonsbosweg. Het overwegende sentiment is dat de gemeente Alkmaar de afgelopen decennia al een voorloper is geweest in de opvang van asielzoekers. 'Nu is het eens de beurt aan andere gemeenten', zo was te horen.
Pin It
Bekeken: 2843x
https://ee.itk.ac.id/data/