Heerhugowaard en Alkmaar krijgen een flinke financiële bijdrage van het Rijk voor twee woningbouwprojecten. Woningbouw op bedrijventerrein Viaanse Molen in Alkmaar wordt gestimuleerd met 2.419.691 euro voor 556 woningen. In Heerhugowaard deelt nieuwbouwwijk Westpoort-De Scheg mee in de verdeling van 253 miljoen euro vanuit de Woningbouwimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Die nieuwbouw kan 4.641.095 euro tegemoet zien. Minister Ollongren maakte de verdeling woensdag bekend.

De Woningbouwimpuls is bedoeld voor projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. De woningen die worden gebouwd zijn voor het grootste deel bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen.

In Heerhugowaard wordt 18% van de woningen in Westpoort-De Scheg een sociale huurwoning, 17% wordt gerekend tot de middenhuur en 34% van de woningen tot de betaalbare koopwoningen. In Alkmaar is de bijdrage bedoeld om op bedrijventerrein Viaanse Molen 17% sociale huurwoningen te bouwen, plus 9% woningen met een middenhuur en 9% betaalbare koopwoningen. Volgens de gemeente Alkmaar wordt het geld besteed aan een aantrekkelijk, groen verblijfsgebied, het bouwen van woningen en het bevorderen van wandelen en fietsen in dit gebied.

Het vorige kabinet trok in drie stappen een miljard euro uit voor woningbouw met de Regeling Woningbouwimpuls. In 2020 en begin 2021 werden de eerste twee delen verdeeld (respectievelijk 290 en 266 miljoen). Eerder ontving de gemeente zes miljoen euro voor ruim 1000 woningen op Overstad.
Pin It